Популярний спосіб приготування овочів збільшує ризик раку стравоходу вдвічі - результати дослідження

Результати досліджень, опубліковані у спеціалізованому Британському журналу раку, виявили зв'язок між вживанням певним чином приготованих овочів та онкологічним захворюванням. Які овочі який вид раку збільшують ризик розвитку - у матеріалі ТСН.ua, передають Патріоти України.

Метою дослідження було виявити, як певні харчові фактори, серед яких солона їжа, продукти з високим вмістом цукру, деякі напої тощо впливають на розвиток раку стравохода. Згідно з опублікованим дослідженням було виявлено, що вживання певних овочів, а саме маринованих, можуть збільшити ризик розвитку раку стравохода удвічі.

Науковці провели комплексний метааналіз 34 досліджень, опублікованих англійською або китайською мовами, опрацювали бази даних PubMed, ISI-Web of Science, J-EAST, IndMed, Vip Chinese Periodica, базу даних China National Knowledge.

Більшість аналізів в підгрупах показали "статистично значущий" зв'язок між вживанням маринованих овочів і ризиком розвитку раку стравохода. "Ми виявили приблизно вдвічі збільшений ризик розвитку раку стравоходу пов'язані з використанням маринованих овочів у загальному аналізі та в більшості підгрупових аналізів". Вчені додають, що необхідні подальші дослідження на цю тему, оскільки були проаналізовані ретроспективні дослідження.

Про зв'язок споживання маринованих овочів та раку стравоходу йдеться і в публікаціях Всесвітнього фонду дослідження раку - консервовані овочі підвищують ризик розвитку онкологічних захворювань. Під час консервування для зберігання та покращення поживних та смакових властивостей до овочів додаються сіль та кислота. Високий вміст цих речовин змінює в'язкість слизу, що захищає стінки шлунка, як наслідок, це може призвести до первинного пошкодження клітин та раку.

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...