Наслідки, що жахають! Популярний у світі препарат для схуднення може бути пов’язаний із суїцидальними думками

В останні роки різко зросло застосування ліків для лікування діабету та ожиріння на основі препарату семаглутид - Ozempic та Wegovy. Однак вживання таких медикаментів підвищує ризик розвитку суїцидальних настроїв, передають Патріоти України.

Такого висновку дійшла міжнародна група вчених за підсумками нового дослідження. Про це пише CNN, посилаючись на результати проведеного спеціалістами аналізу, опубліковані 21 серпня у журналі JAMA Network Open.

Фахівці зі Швейцарії, США та Італії вивчили базу даних ВООЗ, де зібрано інформацію про побічні ефекти від ліків зі 140 країн. Автори дослідження знайшли 107 повідомлень пацієнтів із понад 30 500, які сказали, що вони задумувались про самогубство під час прийому семаглутиду.

Провівши порівняльний аналіз, дослідники з'ясували, що пацієнти, які вживають ліки на основі семаглутиду, на 45% частіше відчувають суїцидальні думки, ніж люди, які вживають інші препарати від діабету та для схуднення.

Крім цього, експерти з'ясували, що прийом препаратів на основі семаглутиду разом з антидепресантами підвищує ризик суїцидальних настроїв більш ніж у 4 рази.

Автори дослідження визнають, що їхній аналіз є обмеженим, оскільки базується лише на одній базі даних. Але зважаючи на те, що сьогодні так багато людей приймають ліки на основі семаглутиду, експерти вважають, що отримані результати вимагають подальшого вивчення та "термінового роз’яснення" щодо ризику.

А поки що вчені радять лікарям з обережністю призначати такі медикаменти пацієнтам та негайно припиняти вживання ними цих ліків у випадку виникнення депресії або суїцидальних думок. "Депресія або суїцидальність є рідкісними, але надзвичайно важкими явищами, і їм потрібно запобігати та контролювати їх, наскільки це можливо", – наголошують дослідники безпеки ліків.

За все доведеться платити! Путін набрехав росіянам про інфляцію - наслідки реально зросли ціни в РФ

п’ятниця, 23 серпень 2024, 11:48

Поки російський диктатор Володимир Путін і Росстат брешуть росіянам про темпи інфляції в країні, справжні дані набагато гірші для громадян країни-агресора. Виявилося, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну реальна інфляція в країні досяг...

"Ми не міністерство виплат": У Мінсоці хочуть, щоб українці менше покладалися на державу

п’ятниця, 23 серпень 2024, 10:58

Голова Мінсоцполітики Оксана Жолнович вважає, що сприймати його виключно як "міністерство виплат" - тобто структуру, яка займається лише соцвиплатами – не можна. Адже, запевняє вона, завдання міністерства лежить у площині формування стійкості кожної лю...