Поранені мають стікати кров'ю: Начмеду десантно-штурмової бригади ЗСУ, який попросив замінити неякісні китайські турнікети, оголосили сувору догану

Скандал став приводом до чергового розслідування корупційних оборуток у Міноборони

Начальнику медичної служби 82-ї окремої десантно-штурмової бригади Антону Шевчуку, який попросив Командування медичних сил замінити неякісні китайські турнікети і попрохав допомогти з цим волонтерку Оксану Корчинську, оголосили "сувору догану".

"Як тільки я прибув у бригаду в кінці квітня, я запитав у тогочасного начмеда – що по аптечках. На що було сказано, що аптечки видані, у кожній по два турнікети, проблем немає.

Потім, 11-12 липня, коли ми готувалися вступати в бойові дії, я перевірив аптечки і побачив китайські турнікети з німецькою наклейкою та литовською інструкцією – це мене трішки прибило… Деяким хлопцям, які на той момент уже виконували завдання, я замінив турнікети із запасів бригади.

12-13 липня я усно звертався до тих, хто нас постачає, це вище за бригаду (Шевчук не називає, про який орган ідеться – ред.), мені казали: або немає турнікетів, або треба розслідування з комісією. 14 липня я подав заявку на КМС про заміну турнікетів. В особистій розмові з командуванням мені сказали, що турнікетів на складах немає.

18 липня я побачився з Оксаною (Корчинською – ред.) й попросив її допомогти поміняти турнікети. Мені подзвонили, сказали, що до нас їде комісія з КМС з перевіркою якості турнікетів – як я потім дізнався, вони просто витягнули запаковані турнікети, бойові медики наклали їх на кінцівку і перевірили пульс. Потім з’явився пост, що турнікети заміни не потребують. Колишній начмед бригади переконував мене, що з турнікетами все нормально.

Але 22 липня ми отримали наряд (дозвіл – УП) на заміну турнікетів, пізніше я подав заяву на заміну оклюзійних наліпок, які також були лайном. Оклюзійки замінили одразу.

Мені сказали, що піднявся великий кіпіш. Наскільки я зрозумів, було два депутатських звернення на КДШВ – мені старанно хотіли впаяти, що це через мене, але я тих депутатів навіть не знав.

Було розслідування, я написав, що спочатку подав заявку… Я не хотів це робити скандалом, я прекрасно розумію, що країна у війні й будь-які удари по армії – не є чимось позитивним. Але я не міг відпускати хлопців у бій з китайськими турнікетами.

Догану до мене досі не довели, хоча вона ще за 27 липня. Вона за те, що я звернувся не за підлеглістю", - розповів Антон Шевчук у коментарі УП.

Офіційно в наказі йдеться, що начмед 82-ї бригади порушив п’ять пунктів Статуту внутрішньої служби ЗСУ (стосуються обов’язків військовослужбовця, обов’язків начальника служби, порядку та черговості доповідей) та один з пунктів Дисциплінарного статуту ЗСУ (стосується зобов’язань військової дисципліни).

Офіційна догана – це третє за ступенем тяжкості дисциплінарне стягнення з дев’яти існуючих.

Зі своїх джерел УП також отримала результати службової перевірки Військової служби правопорядку ЗСУ від 1 серпня, яка зокрема стосувалася ситуації з видачею неякісних аптечок 82-ій бригаді. Результати перевірки підписав начальник служби ВСП ЗСУ Володимир Гуцол.

У документі з посиланням на рішення комісії, яка приїздила до бригади з КМС, йдеться про те, що "інформація про неналежну якість турнікетів є нічим не підтвердженою особистою думкою начальника медичної служби Шевчука А.А".

Це суперечить результату перевірки турнікетів у держпідприємстві "Укрметртестстандарт" – яка показала, що турнікети не тримають необхідний тиск.

А також, власне, заяві КМС від 24 липня, у якій командування Медсил повідомляє, що "з метою недопущення шкоди життю і здоров’ю військовослужбовців" все ж замінить китайські турнікети Tourniquet AZ-G6 на якісні американські SOFT-T. У підсумку їх справді замінили.

Кількість неякісних турнікетів, які КМС початково видало 82-ій бригаді, перевищує 10 тисяч штук.

Передісторія:

  • Історія з неякісними китайськими турнікетами у 82-ій бригаді, яку 20 липня підсвітила у соцмережах волонтерка Оксана Корчинська, запустила велике суспільне обговорення проблем тактичної медицини в Україні.
  • Тим часом Командування Медичних сил "підтвердило ефективність турнікетів".
  • 31 липня комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки заслухав командування Медичних сил щодо ситуації з такмедом і дав йому два тижні на перевірку всіх аптечок військовослужбовців в Україні. Станом на 26 серпня звіту з цього питання не оприлюднено.
  • У середині серпня стало відомо, що правоохоронці розслідують кримінальне провадження щодо можливих порушень при формуванні аптечок для ЗСУ.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...