Посадка пройшла вдало: Марсіанський гелікоптер Ingenuity розпочинає свою місію на Червоній планеті

NASA очікує унікальні кадри четвертої планети від Сонця, з ракурсів котрі ніхто ніколи ще не робив.

Американське космічне агентство повідомило, що дрон-розвідник Ingenuity був скинутий на поверхню Марса в рамках підготовки до свого першого польоту. Апарат повинен піднятися в марсіанське небо вже 11 квітня, зазначають Патріоти України.

«Посадка MarsHelicopter підтверджена! Його подорож на 471 млн км на борту NASAPersevere закінчилося сьогодні остаточним падінням на 4 дюйма від живота марсохода на поверхню Марса. Наступна віха? Пережити ніч», — написали в блозі NASA.

Фотографія, що супроводжує твіт, показала, що Perseverance покинув вертоліт і його«аеродром» після того, як аппарат впав на поверхню.

Апарат Ingenuity живився енергією Perseverance, але тепер вертольоту доведеться використовувати власну батарею для запуску життєво важливого обігрівача, щоб захистити неекрановані електричні компоненти від замерзання і розтріскування в сувору марсіанську ніч.

«Цей обігрівач підтримує внутрішню температуру близько 7 градусів Цельсія в суворі холоди марсіанської ночі, коли температура може опускатися до -90 градусів Цельсія», — зазначив Боб Баларам, керівник проекту Mars Helicopter Project.

«Це захищає ключові компоненти, такі як акумулятор і деякі чутливі електронні пристрої, від пошкоджень при дуже низьких температурах», — додав він.

За словами Баларама, протягом наступних кількох днів команда Ingenuity перевірить, що сонячні панелі вертольота працюють належним чином, і підзарядить його акумулятор, перш ніж тестувати його двигуни і датчики перед першим польотом.

Очікується, що Ingenuity зробить першу спробу польоту не раніше 11 квітня

Перший політ буде включати підйом зі швидкістю приблизно один метр на секунду на висоту три метри, зависання там протягом 30 секунд, а потім спуск назад на поверхню. Протягом місяця заплановано до п’яти польотів.

Раніше НВ писав, що 13 березня 2021 року апарат NASA Perseverance скинув на марсіанський грунт свого роду піддон — захисну панель для системи відбору проб.

Для установки піддону марсохід використав свій роботизований маніпулятор, відзначили астрономи.

«Тепер потрібно перевірити мою систему відбору проб, коли її кришка скинута», — заявило NASA від імені марсохода.

Марсохід використовував свій роботизований маніпулятор, щоб отримати зображення знизу. Щоб краще зрозуміти, як працює висувний піддон, NASA також показало, як виглядав цей процес під час тренувального скидання, коли марсохід все ще перебував на Землі.

Зворотній потік? ДПСУ затримала "мандрівників" в гідрокостюмах, які нелегально повертались до України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:28

Прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону, які намагались повернутись до України через брак роботи у Німеччині, передають Патріоти України з посиланням на Telegram-канал Державної прикордонної служби (ДПСУ). "Двох чоло...

Хто в Україні повинен пройти базову військову підготовку і де це зробити

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:42

Замість строкової служби для громадян в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Про це йдеться у змінах до закону про мобілізацію та військовий облік, який вступить у дію 18 травня, передають Патріоти України. "Українська правда. Життя...