Посеред Антарктичної зими: Полярники зі станції "Академік Вернадський" показали, як за ними "шпигують" кити, за котрими, в свою чергу, шпигують українці (відео)

Горбань висунувся з води наче поплавок, щоб роздивитись що там поробляють люди

Українські полярники зі станції Академік Вернадський зафільмували китів, які "шпигують" на поверхні океану в Антарктиці. Відео оприлюднив Національний антарктичний науковий центр у Facebook в неділю, 30 червня.

Горбаті кити висунули свої величезні голови з води, щоб поцікавитися дослідниками в човні та їхньою роботою. В цей момент дослідниця Анна Торгоненко записала "шпигунів" на відео.

"Такий тип їхньої поведінки називається spyhopping - шпигунство. У цей момент кит розміщується у воді вертикально чи трохи під кутом, підіймаючи над поверхнею голову та очі. Перед тим, як зануритися назад в океан, тварина може розвернутися на 90-180 градусів. Для розуміння розмірів: довжина горбанів становить близько 15 метрів, а голова займає чверть їхнього тіла", - йдеться в повідомленні.

Окрім горбатих китів, таку поведінку в Антарктиці часто спостерігають у косаток.

За словами вчених, і кити, і косатки досить добре бачать над поверхнею води, тож "шпигунство" дає їм можливість отримувати додаткову інформацію про те, що відбувається навколо.

"Для косаток особливо актуальним є обстеження крижин в пошуках тюленів та пінгвінів, яких вони потім змивають з льоду хвилями води чи за допомогою інших маніпуляцій. За такого способу полювання їм доводиться чимало часу проводити з головою над океаном", - розповіли полярники.

Вивчення китів - один з напрямів роботи вчених на станції Академік Вернадський. Програма дослідження цих тварин, зокрема, включає їхню фотоідентифікацію, відбір біопсій та запис звуків.

Уламок увійшов у шию: Журналіст і колишній політв'язень Кремля Станіслав Асєєв отримав поранення на фронті

вівторок, 2 липень 2024, 16:56

Журналіст, колишній політв'язень Кремля та чинний військовий Станіслав Асєєв отримав поранення на фронті, передають Патріоти України. Про поранення на фронті повідомив сам Станіслав у соцмережі Х. "Зі мною знову сталося диво", - наголосив чоловік. За й...

Українцям вже треба запасатись туалетним папером? Відомий в Україні завод погрожує зупинити роботу через мобілізацію чоловіків

вівторок, 2 липень 2024, 16:39

"Київський картонно-паперовий комбінат" (ККПК) в Обухові Київської області загрожує зупинити роботу через брак співробітників-чоловіків внаслідок мобілізації. Завод, серед іншого, виготовляє туалетний папір під відомим брендом "Обухів", передають Патрі...