Посміхались при зустрічі, але: ТОП-5 побутових "жаб", які душили кожного в СРСР

Попри те, що фанати СРСР розповідають про рівність та гармонію, там все одно було місце для заздрощів. 99% людей в союзі жили однаково погано, тому навіть найменші успіхи одних ставали приводом для обурення інших, передають Патріоти України.

Спроба влади прирівняти всіх одне до одного привела лише до злиднів та розбрату в суспільстві. Про те, в чому це виражалося, розповів відомий білоруський блогер Максим Мирович

В СРСР у людей були відсутні звичайні блага та речі, які задовольняли б базові потреби. Все це загалом тримало рівень щастя населення на доволі низькому рівні. Крім того, через безвихідь та відчуття, що нічого змінити неможливо, людям залишалося лише заздрити.

Житло

Житло – це, напевно, був привід для найбільшої заздрості в СРСР. У довоєнні часи, коли в комунальних квартирах жили по 5-10 сімей, люди заздрили одне одному з приводу того, що в когось були більші кімнати. Це часто навіть ставало причиною доносів, адже сусіди мали право претендувати на житлову площу, що звільнилася. Тому люди регулярно стежили одне за одним, збираючи компромат.

Після появи хрущовок, куди переїхали деякі сім’ї з комуналок, заздрощі не зникли. Але тепер приводом для них стали роздільні санвузли, краще планування та наявність "зайвої" кімнати, що не передбачена за радянськими житловими нормами. Це могло навіть стати причиною ненависті та багаторічної ворожнечі між людьми.

Меблі та інтер’єр

Сьогодні переважна більшість людей може без проблем винаймати квартиру з гарним інтер’єром або купити меблі, що до вподоби собі додому, а в СРСР через дефіцит все було кардинально по-іншому.

За часів союзу навіть найпростіша покупка ставала предметом для засудження та заздрощів. Якщо у сусідів з’явилася меблева стінка, кришталеві келихи, килим тощо, то люди питали, де вони це дістали та скільки заплатили "зверху", щоб це отримати, а потім жваво обговорювали серед приятелів та родичів.

Одежа та аксесуари

Сьогодні одяг не має якогось особливого значення. Навіть найбагатші люди світу можуть роками ходити в однотипних футболках та джинсах і ніяк не вплине на їхнє самопочуття. Але в СРСР щось гарне, зручне та яскраве не можна було просто купити. Його потрібно було "дістати", а тому більш-менш гарно вбрані люди сильно вирізнялися серед сірої маси та викликали неабиякі заздрощі.

Посади

Оскільки приватного бізнесу в СРСР не існувало, єдиним способом підвищити свій рівень життя хоч трохи було кар’єрне зростання. Для здобуття високих посад рідко потрібні були реальні навички та виняткові розумові здібності, тому люди, щоб збільшувати свої шанси на успіх, не намагалися працювати краще та розвиватися, а збирали компромат, плели інтриги та писали скарги на своїх конкурентів.

Паспорти

Цей вид заздрості з’явився в останні роки існування СРСР. Влада завжди розповідала людям про те, що радянський паспорт – це предмет для гордості, але щойно з країни стало можна більш-менш вільно виїжджати, люди масово почали отримувати документи Канади, США, Ізраїлю та інших країн. Ну а тим, в кого вже був радянський паспорт, залишалося лише заздрити.

Тепер озброєна розумними бомбами з лазерним наведенням: Українська "Баба Яга" стала ще страшнішою

середа, 7 серпень 2024, 9:17

Українські безпілотники "Баба Яга" отримали нову потужну зброю. Останні зображення показують, що нічні дрони-бомбардувальники тепер оснащені керованими високоточними бомбами, здатними уражати з великої відстані, передають Патріоти Україн. Як йдеться у ...

В Україні стрімко переписали ціни на популярний продукт: Чого чекати далі

середа, 7 серпень 2024, 9:08

Ціни на кавуни в Україні знизилися майже вдвічі. Причина - сильна спека, через яку виробники прагнуть якнайшвидше продати свою продукцію. Про це повідомив провідний науковий співробітник Інституту аграрної економіки Богдан Духницький, передають Патріот...