Посольство РФ заявило, що в Судані збили вантажний літак із росіянами на борту

У понеділок, 21 жовтня, в Судані було збито вантажний літак, у якому перебували росіяни. Про це повідомляє російське посольство в Судані, передають Патріоти України.

Дипломати заявили, що представники Сил швидкого реагування Судану повідомляють через свої соцмережі, що на заході країни збили вантажний літак, до складу екіпажу якого, за їхньою версією, входили російські громадяни.

Там також уточнили, що ситуація ускладнюється тим, що зона катастрофи літака розташована в регіоні Дарфур, у якому відбуваються бойові дії.

Як повідомляє Sudan War Monitor, інцидент стався приблизно о 04:00 (близько 03:00 за Києвом). Військові RSF заявили, що знищили літак Антонов, який суданські військові використовували як бомбардувальник. Однак, судячи з уламків, було збито російський Іл-76, який, імовірно, перевозив вантаж для самих RSF.

Один із загиблих під час аварії літака мав значок екіпажу, що ідентифікує його як головного інженера Airline Transport Incorporation FZC. Ця компанія базується в Об'єднаних Арабських Еміратах і пов’язана з Киргизстаном. В іншого члена екіпажу був російський паспорт. Про тих, хто вижив під час аварії вантажного літака, не повідомляли.

Що відбувається в Судані та яку роль там відіграє Росія — коротко

У середині квітня 2023 року почалися бої між суданською регулярною армією (SAF), очолюваною Абделем Фаттахом аль-Бурханом, який де-факто є президентом країни, і Силами швидкого реагування (RSF) Судану під командуванням Мохаммеда Хамдана Дагало.

На початку цього конфлікту Росія, ймовірно, зробила ставку на RSF. Зокрема, через те що російська ПВК Вагнер досягла з цими силами угоди про право на видобуток золота на суданських родовищах. Завдяки цим родовищам Росія, яка перебуває під західними санкціями через вторгнення в Україну, має доступ до іноземної валюти.

Однак потім, уже у квітні 2024 року, заступник голови МЗС РФ Михайло Богданов здійснив візит до Судану. Частина ЗМІ оцінили такі дії як знак підтримки Москвою SAF, оскільки російський чиновник тоді пообіцяв армії «необмежену якісну допомогу».

Армія Судану і в минулому зверталася до Росії за військовою підтримкою. Зокрема, вона хотіла отримати бойові літаки Су-30 і Су-35, а також ЗРК С-400 Тріумф. Також Судан зацікавлений в угоді з Росією, яка передбачає будівництво російської військово-морської бази в Червоному морі.

"Чим більше ми будемо мати планів дій...": У ЗСУ виступили за підготовку жінок до оборони

п’ятниця, 25 жовтень 2024, 23:40

Хоча жінки в Україні на сьогодні не підлягають обов'язковому призову на військову службу, їх варто підготувати до оборони. Таку думку висловив голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко, передають Патріоти України. "Чи потрібно це буде ...

Може стати "дефіцитом"? Українців попередили про можливу нестачу одного з найдоступніших фруктів

п’ятниця, 25 жовтень 2024, 22:55

Українцям може не вистачити яблук – далися взнаки несприятливі погодні умови та високий попит на цей фрукт у харчовій промисловості. Тому вітчизняних яблук у супермаркетах може бути значно менше, аніж зазвичай, що впливає на ціну цього продукту. Про це...