Потужна відповідь за моряків: СБУ захопила російський танкер, який блокував українські кораблі у Керченській протоці (фото)

У четвер, 25 липня, Служба безпеки України спільно з військовою прокуратурою затримала російський танкер "NEYMA". Саме це морське судно блокувало українські військові кораблі в Керченській протоці, повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу СБУ.

"Під час досудового слідства було встановлено, що за прямим наказом вищого керівництва ФСБ РФ представники Прикордонної служби ФСБ вчинили акт збройної агресії проти українських військових кораблів "Нікополь", "Бердянськ" і буксира "Яни Капу" в Керченській протоці", – йдеться в повідомленні.

Згідно з російськими ЗМІ, танкер йшов із порту "Кавказ" в Ізмаїл. У СБУ нагадали, що всупереч нормам міжнародного морського права військовослужбовці прикордонних військ ФСБ РФ незаконно, із застосуванням зброї заблокували рух українських військових кораблів під час проходу Керч-Єнікальського каналу в Керченській протоці за допомогою танкера "NEYMA" (ІМО 8895528, MMSI 273347000, прапор РФ).

Спецслужби повідомили, що 24 липня у порт Ізмаїла під прапором РФ зайшов танкер "NIKA SPIRIT", що за номером ІМО 8895528, за даними міжнародної інформаційної системи EQUASIS, ідентифікований як уже відомий танкер "NEYMA", який був використаний для перекриття Керченської протоки.

Проте слідство встановило, що танкеру "NEYMA", з метою приховання причетності у незаконних діях та акту агресії, які відбувалися 25 листопада 2018 року, російські власники змінили назву на "NIKA SPIRIT".

"Зараз групою слідчих СБУ, військових прокурорів і прикордонників на затриманому танкері закінчено санкціоновані українським судом слідчі дії – обшук із метою встановлення фактичних обставин справи, вилучення документів із суду, записів радіопереговорів під час конфлікту, бортових журналів. Допитані члени команди судна, вилучені документи, необхідні для встановлення істини у провадженні. Зазначене судно визнано речовим доказом, готується клопотання до суду про його арешт", – підкреслили в СБУ.

Депутат Держдуми Росії Костянтин Затулін уже назвав затримання російського танкера "піратством". "Це не наблизить вирішення питання про повернення з РФ українських моряків, затриманих в Керченській протоці", - заявив політик, додавши, що ситуація тільки створить додаткову напругу між Москвою і Києвом.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...