Повний блекаут може повторитися? Експерт озвучив сценарій та поради українцям

Країна-терористка Росія може накопичувати ракети все літо, а потім спробувати повторити масовані ракетні атаки по енергооб'єктах України, як це було минулого року. За такого сценарію, теоретично, повторний блекаут у країні можливий. Про це розповів в інтерв'ю "Обозреватель" лександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики, передають Патріоти України.

За його словами, країна-агресорка може вдатися до обстрілів енергоінфраструктури під час опалювального сезону в Україні, тобто вже в жовтні або листопаді.

"Моя гіпотеза така: росіяни будуть накопичувати ракети все літо, а потім спробують повторити такі самі атаки, як минулого року. Себто це буде наступного опалювального сезону, жовтень і листопад. Так, з одного боку в нас буде більше готовності, ми краще розуміємо, що відбувається, і значно краще підготуємось: і ППО, і фізичний захист – це так, але з іншого боку, для мене сьогодні очевидно, що відновити міцність енергосистеми важким обладнанням до наступного сезону ми, найімовірніше, не встигнемо", – сказав експерт.

За прогнозом Харченка, деяке обладнання просто не приїде в Україну до наступного опалювального періоду. "Скількись приїде, але це буде, може, 20% від того, що нам необхідно, щонайбільше – 30-40%. Це означає, що в нас буде менший запас міцності, але однозначно ми краще підготуємось", – додав він.

Харченко поділився порадами з українцями

Фахівець рекомендує українцям не продавати генератори, куплені під час минулого опалювального сезону, оскільки вони ще можуть знадобитися. Те саме стосується і повербанків.

Вчені заявили, що людська шкіра може вбирати хімікати з мікропластику

неділя, 28 квітень 2024, 9:59

Вогнестійкі домішки у складі мікропластику можуть поглинатися шкірою і потрапляти у кров. Про це повідомляє Medical News Today із посиланням на результатидослідження, яке опубліковане в журналі Environment International, передають Патріоти України. Нау...

Хто може отримати відстрочку в Україні з 1 травня - всі категорії

неділя, 28 квітень 2024, 9:48

За новими правилами відстрочку від мобілізації можуть отримати тільки певні категорії громадян, передають Патріоти України. Відстрочка від мобілізації 2024 по догляду за інвалідами та літніми людьми. Новий законопроєкт про мобілізацію набуде чинності 1...