Правду приховували від всіх. На ЧАЕС було декілька аварій: Архів СБУ розсекретив скандальні дані КДБ

Галузевий державний архів Служби безпеки України розсекретив невідомі дані про будівництво та аварію на ЧАЕС, які увійшли до другого тому збірника "Чорнобильське досьє КҐБ. Від будівництва до аварії", передають Патріоти України.

Презентація книги спільно з Українським інститутом національної пам’яті відбулася днями безпосередньо в зоні відчуження. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зауважимо, що у виданні опубліковано документи, які охоплюють період від початку 1970-х і до листопада 1986 року – до введення в експлуатацію об'єкту "Укриття" після катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції.

Книга містить 229 документів, більшість із яких опубліковано вперше. Зокрема, як свідчать архівні справи, аварії на ЧАЕС траплялися й до квітня 1986 року, однак їх було приховано.

За словами директора Галузевого держархіву СБУ й одного з упорядників видання Андрія Когута, серед документів, які увійшли до нової книги, зокрема, є повідомлення про такі аварії, як транскрипт телефонних переговорів на ЧАЕС у ніч 26 квітня, примірник першого повідомлення про трагедію, інформація про початок розслідування та будівництво "Саркофагу".

Упорядники видання переконані, що за цими матеріалами можна краще зрозуміти катастрофу на ЧАЕС та її передумови.

"Це дозволить людству розширити доступ до правди про злочини тоталітарної системи й засвоїти правильні уроки", – підкреслив директор інституту Нацпам’яті Антон Дробович.

Додамо, що вказане видання є продовженням серії документальних книг. Першу, яка містить 210 документів, опубліковано навесні 2019 року.

Завантажити її можна за цим посиланням.

Прочитати друге видання можна тут.

У липні Україну накриють зливи та град: Синоптикиня дала довгостроковий прогноз і попередила про "сюрпризи"

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:47

Наприкінці квітня в Україні буде похолодання, можуть навіть вдарити заморозки вночі, а на початку червня пройдуть сильні дощі зі шквалами. Однак, за прогнозами погоди від наших фахівців, літо в Україні буде на 1-2 градуси теплішим за норму, і вже в дру...

От де дешевше жити! Держстат опублікував рейтинг українських регіонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:22

Індекси споживчих цін на різні товари, включно з продуктами харчування, за перші три місяці2024 року продемонстрували підвищення в усіх регіонах, за винятком Сумської області, порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Найбільш значний приріст...