Правила продажу вживаних авто в Україні хочуть кардинально переписати: Що задумали нардепи

В Україні запропонували кардинально спростити роботу компаній, які займаються торгівлею автомобілями. Якщо нові правила затвердять, таким фірмам більше не потрібно буде перереєструвати на себе автомобілі після покупки у першого власника і перед продажем другому - достатньо буде укласти два договори купівлі-продажу, передають Патріоти України.

Відповідний законопроєкт № 9083 уже зареєстровано у Верховній Раді. Ініціаторами документу є народні депутати, зокрема глава Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу") та його перший заступник Ярослав Железняк ("Голос").

Як пояснив Інституту досліджень авторинку Железняк, із проханням про законодавчі зміни до профільного комітету Ради звернулася Європейська Бізнес Асоціація. В результаті було розроблено документ, який пропонує:

  • дозволити компаніям з кодом діяльності "торгівля транспортними засобами", які перебувають на обліку в Головному сервісному центрі МВС, не реєструвати автомобілі на себе, якщо вони придбані для подальшого перепродажу;
  • вести обмін даними про транспортні засоби в електронній формі (включаючи довідки про облік авто у Територіальних центрах комплектування).

У чому зараз полягає проблема

На даний момент, згідно із законом, компанії-торвці вживаними автомобілями зобов'язані після покупки автомобіля з метою його подальшого перепродажу реєструвати це авто на себе. Це означає візит до сервісного центру (СЦ) МВС та отримання номерних знаків. Крім того, потрібна постановка на облік у Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки ("військкоматі") та отримання паперових довідок: про постановку на облік автомобіля та про зняття з нього – після продажу.

"Через архаїчність та складність таких норм, на практиці їх майже не дотримуються. Комісійні майданчики, викуповуючи авто, не укладають офіційний договір купівлі-продажу, а беруть нотаріальну довіреність у колишнього власника. Перереєструють авто вже потім, коли знаходять на нього покупця. Як наслідок, ці операції ніде не фіксуються, не відображаються у бухгалтерії компанії і, відповідно, з них не сплачують жодних податків", – пояснили експерти Інституту досліджень авторинку.

Якою буде процедура за новими правилами

1. Власник привозить старий автомобіль на комісійний майданчик. Там проводиться перевірка та оцінка автомобіля, після чого без візитів до СЦ МВС укладається договір-продажу. Продавець отримує гроші за продаж машини.

2. Компанія, яка перепродує автомобілі, стає юридичним власником машини. До колишнього власника не виникатиме жодних претензій, хоча номерні знаки авто та свідоцтво про реєстрацію залишаються незмінними.

3. Після того, як на авто знаходиться покупець, компанія підписує з ним інший договір купівлі-продажу. Вже на основі цього документу відбувається перереєстрація машини у Сервісному центрі МВС.

За інформацією експертів, лише у 2022 році українці перепродали з рук в руки майже 712 тисяч легкових автомобілів (і це лише офіційні операції). А обсяги торгівлі вживаними авто щонайменше у 18 разів перевершують продаж нових.

"При цьому в 97,8% випадків покупцями були фізичні особи. І хоча на вулицях ми можемо побачити багато майданчиків продажу вживаних авто, у статистиці їхня діяльність майже не відображена. Запропоновані зміни можуть створити сприятливі умови для "легалізації" торгівлі вживаними автомобілями, розвитку легальних майданчиків із продажу вживаних авто", – вважають фахівці.

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...