Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній відзначає день пам'яті свого небесного покровителя

25 травня українці традиційно відзначають день Епіфана єпископа Кіпрського, який жив у ІV столітті. Він відомий також як письменник і богослов-полеміст. Напередодні дня пам’яті свого небесного покровителя – святителя Епіфанія, Предстоятель помісної Української Православної Церкви звершив Всенічне бдіння у кафедральному Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі, зазначають Патріоти України. 25 травня, Його Блаженство з нагоди свята о 09.00 очолив Божественну літургію у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі.

У народі це свято також назвали Горобинівка – на честь одного з найулюбленіших дерев наших предків. У цей день зародилася традиція у дівчат підходити до дерева в червоних сукнях, щоб попросити горобину захистити будинок від пожеж. Про це молилися і святому Епіфанію.

Вважалося, що горобина захищає не тільки від пожежі, але і від пристріту й інших нещасть, тому її завжди садили під вікнами будинку. Також, за повір'ям, гілочка горобини допомагає знайти дорогу додому тому, хто заблукав у лісі.

Народні прикмети на 25 травня

  • Червоний світанок обіцяє літо без дощів і з пожежами, а ось якщо ранок видався похмурим, усе літо буде з опадами.
  • Ясний і сухий ранок на 25 травня – до посушливого літа.
  • Цвіте горобина – до гарного урожаю, якщо на цьому дереві до 25 травня багато квітів, то можна чекати гарний урожай льону.
  • Горобина пізно розцвіла – до пізньої і довгої осені.

Що не можна робити 25 травня

  • У цей день не можна чіпати і зривати латаття, інакше можна накликати біду.
  • Також забороняється стригти нігті і волосся, інакше можуть виникнути проблеми зі здоров'ям.
  • Не варто відмовляти в милостині – всі пожертвування потім повернуться.
  • Також не можна переступати кістки, розкидані на дорозі.


ДБР завершило розслідування щодо загибелі помічника Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:40

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо офіцера з Апарату помічників головнокомандувача ЗСУ Олега Тімченка, який подарував гранати загиблому колезі Геннадію Частякову, йому інкриміновано вбивство через необережність. Про це пов...

Смертельна ДТП на Львівщині: Водій збив двох 10-річних дівчат на самокаті

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:27

У місті Старий Самбір Львівської області іномарка збила двох дівчат, які їхали на самокаті. Про це повідомляє видання "Львівська мануфактура новин", передають Патріоти України. Одну з дівчат, з діагнозом закритий перелом правої руки, скерували до Охмат...