Про що може розповісти колір паспорта

У світі зустрічаються паспорти з обкладинками різних кольорів, навіть чорного, які найрідкісніші в світі .


В даний час громадяни всіх світових держав використовують паспорти лише чотирьох кольорів в різних відтінках – червоного, синього, зеленого і чорного. Експерти британського таблоїду The Sun пояснили, що колірна гамма обкладинки основного документа громадянина тієї чи іншої країни вибирається не випадково, повідомляють Патріоти України.

Відзначається, що найбільш поширеним є червоний колір. У багатьох країн це пов’язано з комуністичним минулим (Росія, Словенія, Латвія, Польща, Румунія, Грузія) або сьогоденням (Китай). Крім того, документи з бордовим відтінком використовують майже всі країни Євросоюзу. Винятком є лише Хорватія, громадяни якої мають паспорти синього кольору. Таке ж забарвлення мали документи Великобританії до 1988 року, поки їх не змінили на такі, що відповідають єдиним стандартам ЄС. Варто також відзначити, що деякі країни, які прагнуть потрапити в цю організацію (Туреччина, Албанія, Македонія), теж «перефарбували» паспорти в надії стати ближче до союзу.

Якщо говорити окремо про паспорти синього кольору, то потрібно уточнити, що вони найчастіше символізують країни «нового світу». Це стосується 15 країн Карибського басейну і деяких представників Південної Америки (Аргентина, Бразилія, Парагвай). Документи синього кольору видають громадянам США, Канади, Австралії та України. Блакитний відтінок мають паспорти Казахстану, Північної Кореї і Лівії.

Що стосується зеленого кольору, що тут простежується зв’язок з релігією. Так, в більшості випадків паспорти такого відтінку використовуються в мусульманських країнах Азії і Африки. Деякі держави «чорного континенту» видають громадянам документи із зеленою обкладинкою, як символ приналежності до співдружності ЕКОВАС.

Найрідше в світі зустрічаються паспорти чорного кольору. Зазвичай такі документи можна зустріти в Африці, проте є винятки. Наприклад в Новій Зеландії чорний використовується, як національний колір.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...