Про що не любить казати влада: Кожен українець має право на безкоштовні гектари землі, як добитися свого

В Україні закон гарантує: кожен громадянин може безплатно приватизувати до 2 га землі. І хоча безпосередньо в такому праві місцева влада не відмовляє, на практиці чиновники знаходять причини, щоб не віддавати ділянки безкоштовно. Отримати землю практично неможливо, хоча таке право є, зазначають Патріоти України.

Передбачені законом "до 2 га" землі для кожного українця – як безплатна медицина. Згідно із законом вона є, але за фактом отримати її вкрай складно. По-перше, ще на етапі підготовки папірців виявиться, що розробка документації землеустрою обійдеться до 30 тис. грн.

По-друге, дуже часто місцева влада заявляє, що ділянки вже "зарезервовані", наприклад, за учасниками бойових дій. Або ж вільних гектарів узагалі не залишилося. "Варто сказати чесно, якщо ви сьогодні хочете отримати безкоштовно 2 га землі – краще відмовтеся від ідеї. Це вимагає або величезних зусиль, або залучення витратних корупційних механізмів, або оскарження відмов у судах. Але суди можуть затягтися на роки, а за цей час землю віддадуть комусь іншому", – розповів глава комітету із земельного права Асоціації адвокатів України Віктор Кобилянський.

Коли місцева влада хоче, то гектари знаходять навіть у мальовничих місцях. Наприклад, у Славському на Львівщині українцям із різних регіонів безплатно передали по 2 га, а потім ті віддали їх сторонній компанії для будівництва нового курорту. "Користуючись правом громадянина на безкоштовне виділення землі в розмірі 2 га для введення сільського господарства, оформляли її на людей компанії", – розповів директор курорту "Захар Беркут" Роман Шийко. Якщо ж особливих контактів із місцевими чиновниками немає, отримати ділянку буде складно.

У Геокадастрі також визнають зловживання. Вони відкрито заявляють, що частина українців примудрилася отримати по 2 га відразу в декількох регіонах. Роками влада роздавала землі, водночас не було єдиного реєстру.

"Геокадастр масово відмовляє всім, посилаючись на те, що у нього чи немає повноважень, чи конкретні землі внесені для передачі в комунальну власність. Місцеві ради частково не взяли на баланс землі, частково просто в цьому не зацікавлені", – говорить Кобилянський.

Як отримати землю

Згідно із законом, достатньо зібрати документи й звернутися до місцевої влади. Потрібно заздалегідь вибрати ділянку і принести такі папери:

Всього українцям передбачено:

З огляду на те, що вже в липні в Україні запустять ринок землі, поступово ціна кожного "квадрата" буде рости. За попередніми оцінками, вартість гектара буде коливатися близько 2-3 тисяч доларів. Але в Раді запевняють, що ця цифра збільшиться.

Як розповів нардеп від "Слуги народу" Дмитро Соломчук, через 2-3 роки вартість землі в Україні буде понад 5 тисяч євро, а після 2026 року гектар коштуватиме більш ніж 10 тисяч євро. І незважаючи на те, що на українську землю має право кожен громадянин, безплатно вона може дістатися тільки обраним щасливчикам.

Вперше на конкурсі краси високого рівня перемогла 60-річна жінка. Прекрасна аргентинка, що випередила 34 молоденькі кандидатки, розкрила секрет блискучої зовнішності

понеділок, 29 квітень 2024, 8:15

Днями відбувся конкурс краси "Міс Всесвіт Буенос-Айрес". Його переможницею вперше за історію подібних конкурсів стала 60-річна жінка, яку звати Алехандра Родрігес. Вона обійшла 34 кандидаток, які набагато молодші за неї. Про це пише видання Independent...

Це варто знати! Названо прилади, які "їдять" найбільше електроенергії

понеділок, 29 квітень 2024, 7:37

В експертному середовищі прогнозують, що влітку українці можуть зіткнутися з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Очікується, що відключення можуть відбуватися у другій половині липня та в серпні. У зв'язку з цим енергетики закликают...