Проблема не в харчуванні: Названо головну причину набору ваги

Вчені назвали головну причину набору ваги - порушення сну. За даними дослідників від порушень сну страждає все більше людей на планеті, передають Патріоти України.

Гаджети та їх блакитне світло, від якого ми не відпочиваємо, блокує вироблення гормону сну – меланіну, в результаті чого молоде покоління в цілому ходить не виспавшись. Дослідники пояснюють, як пов'язане недосипання і набір зайвої ваги.

За даними вчених, вже через п'ять років близько 20% жителів Землі будуть страждати від ожиріння. Такий прогноз озвучили біологи з Університету Південної Каліфорнії (США). На їхню думку, на набір зайвих кілограмів впливає в першу чергу недосип. Ті люди, які сплять менше рекомендованих восьми годин на добу, як правило, з зусиллями худнуть, навіть якщо дотримуються суворої дієти.

Це пов'язано з тим, що набір ваги через недосипання є наслідком порушення вироблення гормонів. Так, людина, яка "недобрала" енергію в нічний час, має більш сильний апетит. У дюжини молодих здорових добровольців з дефіцитом сну рівень греліну підвищився, а лептину – зменшився. Перший гормон посилює апетит - його ще називають гормоном голоду. Другий, навпаки, відповідає за відчуття насичення. Коливання даних гормонів і можуть визначати те, що люди, які сплять менше норми, як правило, частіше страждають від надмірної ваги.

Вчені відзначають, що варіант відсипатися у вихідні або у відпустці - не допомагає. Біологи спостерігали за 36 добровольцями, які намагалися позбавитися від зайвої ваги. Всі дотримувалися суворої дієти, але деякі в будні проводили в ліжку менше ніж вісім годин, а у вихідні — більше.

Вісім тижнів потому з'ясувалося ‒ всі учасники дослідження схудли приблизно однаково. Лише у тих, хто не мав проблем зі сном, втрата ваги трапилася в основному через зменшення жирової маси, а у тих, хто недосипав — коштом не жирових тканин.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Чи будуть забирати в ухилянтів водійські права: Юрист пояснив усі нюанси

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:28

Відповідно до нового закону про мобілізацію, ухилянтів можуть тимчасово обмежувати у праві керувати транспортом. З відповідним позовом до суду звертатимуться ТЦК та СП, передають Патріоти України. Юрист практики військового права ЮК "Приходько та партн...