Профільний комітет Верховної Ради запропонував різко зменшити розмір пенсій суддів Конституційного суду

Комітет ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів пропонує зменшити розмір пенсійного забезпечення суддів Конституційного Суду України до 30% винагороди такого судді. Про це повідомляє пресслужба комітету.

"З метою зменшення соціальної напруги в суспільстві автори законопроєкту за реєстр. №8321 пропонують внести зміни до Закону України "Про Конституційний Суд України", зменшивши розмір пенсійного забезпечення суддів Конституційного Суду України до 30% винагороди такого судді", – йдеться в повідомленні.

Під час засідання комітету нардепи піддали сумніву справедливість діючих норм законодавства, відповідно до яких пенсія суддів КС складає 50% винагороди такого судді. Відтак, її розмір дорівнює пенсії у мінімальному розмірі 70 пенсіонерів або 20 пенсіонерів-військовослужбовців.

За словами очільниці комітету Галини Третьякової, українці мають рівні конституційні права і свободи.

"Мати середню пенсію у розмірі 150 тисяч грн на місяць в умовах воєнного стану за рахунок коштів єдиного соціального внеску – на мою думку, не є нормальним та справедливим до громадян, які сплачують такий внесок і отримують пенсії в десятки разів менші", – зазначила вона.

Зрештою, комітет вирішив рекомендувати комітету ВР з питань правової політики, що визначений головним в опрацюванні цього законопроєкту, рекомендувати парламенту України прийняти його за основу.

За даним Пенсійного фонду, середній розмір пенсій на 1 січня становив 4 622,59 грн, у працюючих пенсіонерів – 4 837,57 грн.

Переважна кількість пенсіонерів (38,06%) отримують виплати в межах від 2 001 до 3 000 грн. Ще 23,54% пенсіонерів – від 3 001 до 4 000 грн. Понад 10 тис. грн на місяць отримують 7,26% українських пенсіонерів.

Перебуває за кордоном від січня: Чоловік блогерки Пренткович після скандальної поїздки на Мальдіви не повернувся до України - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 13:50

Чоловік блогерки-мільйонниці Тані Пренткович - блогер Андрій Гонковський – так і не повернувся до України після скандальної поїздки на Мальдіви та залишився за кордоном. Про це стало відомо ТСН з власних джерел. За даними журналістів Андрій Гонковський...

Опалювальний сезон в Україні можуть завершити достроково, названо терміни і причину

вівторок, 19 березень 2024, 11:28

Опалювальний сезон в Україні цього року завершиться наприкінці березня через плюсову температуру повітря. Про це заявив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, . "Зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня, але цього року, зважаючи на п...