Прогноз погоди на жовтень в Україні: Коли очікувати снігу і заморозків

Осінь все більше вступає у свої права: день став у півтора раза коротшим, ніж був у червні, коли він максимальний, тепер сонце світить менше половини доби, та й то його не завжди видно за хмарами. Поки що тримається тепла і суха погода, але будь-якої миті температура може знизитись, і підуть дощі.Якою очікується погода у жовтні цього року, з'ясував сайт ТСН.ua, передають Патріоти України.

Ми традиційно порівняли довгостроковий прогноз Укргідрометцентру та узагальнений прогноз погоди на жовтень двох популярних метеосайтів: meteofor і sinoptik.

Укргідрометцентр: опалювальний сезон розпочнеться пізніше

За довгостроковим прогнозом Укргідрометцентру, середня місячна температура у жовтні передбачається 7-13 градусів тепла, в Карпатах +4-5 градусів. Це на 1-1,5 градуса вище за норму і на 7-8 градусів нижче, ніж у вересні.

За даними багаторічних спостережень, абсолютний мінімум температури повітря у жовтні становить 17 градусів морозу, в північних, центральних, східних областях та в Карпатах місцями 23 градуси морозу, на півдні Криму 0-3 градуси морозу. Абсолютний максимум температури становить 34 градуси тепла, в Криму +35, в гірських районах +21. Місячна кількість опадів очікується 31-67 мм, в Карпатах місцями 77-101 мм, що в межах норми.

Як повідомив нам заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко, тепер погода у жовтні тепліша, ніж 30 років тому.

"Приблизно на тиждень вперед змістилася дата переходу середньодобової температури нижче 8 градусів тепла, коли розпочинається опалювальний сезон. Якщо раніше опалення у будинках включали 15-16 жовтня, то тепер у більшості областей батареї теплішають у третій декаді місяця. А у південних регіонах вже можна обійтися без підігріву і на початку листопада. Лише у Чернігівській, Житомирській, Сумській областях опалювальний сезон, як і раніше, розпочинається у середині другої декади жовтня", – говорить Анатолій Прокопенко.

За словами синоптика, перша половина жовтня очікується не лише теплою, але й сухою, основна кількість опадів у вигляді дощу випаде після 15 числа. Заморозки можливі у північних областях і лише під кінець місяця. А от на сніг в жовтні не чекаємо, ймовірність його випадання є лише в Карпатах.

Погодні сайти: після снігопаду повернеться "бабине літо"

Узагальнений прогноз погодних сайтів обіцяє нам зовсім іншу, набагато суворішу погоду в жовтні, ніж розрахували фахівці Укргідрометцентру. Після двох тижнів тепла до України прийде могутній циклон з півночі. Він принесе різке зниження температури аж до заморозків, мокрий сніг, а у деяких північних областях навіть справжній снігопад. Та невдовзі негода піде, і повернеться бабине літо, яке триватиме до листопада.

Захід

У першій половині жовтня в західних областях – це Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька - триватиме золота осінь. Місяць розпочнеться невеликим дощем скрізь, крім Закарпаття, однак надалі буде сухо, вдень мінлива хмарність, температура до +25 градусів, вночі +8-12. Осінь різко нагадає про себе від 13-14 жовтня: температура відразу впаде до +2-5 градусів удень, а вночі навіть до нуля і нижче. Дощитиме весь тиждень, а на Буковині та Хмельниччині можливий дощ із мокрим снігом. Навіть Карпатські гори не врятують жителів Закарпаття від циклону, тут денна температура також знизиться до +8-10 градусів, лише дощі очікуються незначними. Негода полишить західний регіон після 25 жовтня, і до листопада настане коротке бабине літо. Буде сонячно, але денна температура вже не сягне понад +15 градусів, хоча й нічних заморозків очікувати не варто.

Північ

Після майже двох тижнів сухої, теплої і малохмарної погоди з денними температурами +20-24 градуси, північ країни – це Волинь, Рівненщина, Житомирщина, а також Чернігівська, Київська і Сумська області – першою зустріне удар циклону. Його очікують 13-14 жовтня. Температура швидко знизиться до +2-4 градусів удень і нижче нуля вночі. Найбільше потерпатимуть Київщина і Житомирщина: тут 19-20 жовтня прогнозується снігопад, вночі два-три градуси морозу, вдень близько нуля, ожеледиця. Привіт, "день травматолога" для пішоходів. Чернігівщину цими днями очікує така ж температура, але без снігопаду, лише дощ з мокрим снігом. А от розташовані західніше Рівненщина і Волинь відбудуться "легким переляком": нехай і дощитиме понад тиждень, але температура буде +5 і вище, без заморозків і снігу. Така ж погода очікується й у Сумській області. Погодні умови стануть кращими після 25 жовтня.

На жаль, повноцінне бабине літо завітає від 25 до 31 жовтня лише до жителів Волинської та Рівненської областей: вдень сонячно, +15-16. У решті областей хмаритиметься і буде прохолодніше на 2-3 градуси. До сумчан літо прийде на два дні – 30 і 31 жовтня, та й то хмар там буде більше, ніж сонця, а температура вдень не перевищить +12 градусів.

Центр

У центрі країни – це Вінницька, Черкаська, Кіровоградська, Полтавська, Дніпропетровська області – лише на Вінниччині прогнозується два тижні теплої і сонячної погоди з денними температурами до +25 градусів. У решті областей буде холодніше на 3-5 градусів. На Черкащині майже без опадів, в інших регіонах пройдуть місцями пройдуть невеликі дощі, 10-11 жовтня навіть із грозами. До центру країни циклон дійде 15-16 жовтня вже ослабленим, снігу майже не буде, лише зливи. Похолодання до +1-3 градусів удень і близько нуля вночі виявиться короткочасним, від 18 до 21 жовтня. Бабине літо повернеться 25 жовтня і триватиме до кінця місяця.

Схід

У трьох східних областях – це Харківська, Донецька та Луганська – погода в першій половині жовтня також очікується теплою, до +22-24 градусів удень, але більш похмурою. Дощитиме тут уже з 9-10 числа, на Луганщині 11-12 жовтня навіть обіцяють грози. Циклон з півночі принесе не лише похолодання, а й значні опади, можливий мокрий сніг. Температура знизиться 15 жовтня до +5 градусів удень, і швидко впаде до нуля-двох градусів морозу. Харків’яни мерзнутимуть і мокнутимуть понад тиждень, аж до 25 жовтня. Однак повноцінного бабиного літа тут годі очікувати: воно завітає на два дні, 30 і 31 числа. У двох інших областях температура підвищиться до +13-14 градусів, а погода покращиться вже через чотири дні, від 21 жовтня.

Південь

У південному регіоні – це Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області та Крим – жовтень очікується найбільш теплим. Почнеться місяць з +26-28 градусів удень і +15-17 вночі, надалі "грубка буде поступово холонути", денна температура до 15 жовтня знизиться до +17-19 градусів, нічна до +10-12. Всі області, крім Запорізької, майже не відчують холодного подиху циклону, та й у Запорізькій денна температура впаде до +3-5 градусів лише на чотири дні, від 16 до 19 жовтня. Надалі до регіону повернеться бабине літо з денними температурами +15-17 градусів, яке триватиме до кінця жовтня. У Криму бабине літо з поступовим зниженням температури від +25 до +17 градусів триматиметься весь місяць, однак жовтень тут виявиться дощовим: з короткочасними опадами у першій і другій декаді майже через день.

Як бачимо, прогнози Укргідрометцентру та погодних сайтів помітно відрізняються: інтернет-синоптики обіцяють українцям більш екстремальні погодні умови, ніж фахівці служби погоди.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...