Проливає світло на минуле: Вчені розшифрували найдавніший текст про секрети мистецтва бальзамування

Вчені з Копенгагенського університету (Данія) розшифрували найдавніший папірус, в якому міститься інформація про методи бальзамування, які застосовувалися в минулому. Зокрема, стало відомо, як у давнину зберігали обличчя померлих, передають Патріоти України.

Інформацію про це дослідники опублікували на сайті університету. Вивчений ними папірус датується 1450 роком до нашої ери, що робить його найдавнішим текстом про бальзамування.

Єгиптологиня з Копенгагенського університету Софі Шедт змогла відновити процес бальзамування, який використовувався для підготовки давніх єгиптян до загробного життя. Інструкція містить список інгредієнтів лікарського засобу, що складається в основному з ароматичних речовин рослинного походження. Цією рідиною бальзамувальники просочували шматок червоного льняного полотна.

Тканину щільно прикладали до обличчя померлого, створюючи захисний кокон з ароматичних і антибактеріальних речовин. Цей процес повторювали з інтервалом у чотири дні, між якими тіло вкривали полотном і ароматизованою соломою, щоб відлякати комах і стерв'ятників. Усього було необхідно провести 17 циклів бальзамування.

Раніше єгиптологи досліджували кілька мумій того ж періоду, що й цей довідник. Їхні муміфіковані обличчя були вкриті тканиною і смолою, що підтверджує використання такого методу бальзамування.

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...