"Просто дивні ксенофіофори": У Тихому океані виявили гігантські одноклітинні організми

Види були описані на основі генетичних даних зі зразків, зібраних на дистанційно керованому транспортному засобі Університету Гавайських островів Lu’ukai.

Відразу чотири нових види гігантських одноклітинних ксенофіофорів (найпростіших, які належать до групи форамінер) були виявлені в глибоких водах Тихого океану. Істот, які відносяться до двох нових родів, виявили на підводній рівнині на глибині близько 5000 м в зоні Кларіон-Кліппертон недалеко від Гавайських островів і Каліфорнії, повідомляють Патріоти України із посиланням на іноземні ЗМІ.

Види були описані на основі генетичних даних зі зразків, зібраних на дистанційно керованому транспортному засобі Університету Гавайських островів Lu’ukai в експедиції в західну зону Кларион-Кліппертон. Морське дно в цій області більше трьох миль в глибину.

«Ми були раді знайти цих прекрасних нових ксенофіофорів. Здалося доречним назвати один з них Моана, це гавайське слово, воно означає океан», — сказав префессор Ендрю Гудей, провідний автор нового дослідження.

Moanammina semicircularis sp. nov. — новий вид нового роду, має стеблевидну, віялоподібну оболонку, близько 7,6 см у висоту і 9 см в ширину. Це гігантські розміри для одноклітинних істот.

Оболонки двох інших нових видів, Abyssalia foliformis sp. nov. і Abyssalia sphaerica sp. nov., нагадують плоский лист і майже ідеальну сферу відповідно. Четвертий новий вид Psammina tenuis sp. nov. має тонку, пластинчасту форму. Ці чотири нових види і два нових роди збільшили кількість описаних ксенофіофорів до 17.

«Кількість і розмаїтість цих гігантських одноклітинних організмів воістину дивна!» — сказав океанограф Крейг Сміт зі Школи наук про Землю і океані (SOEST) Університету Маноа, співавтор і головний науковий співробітник експедиції на судні RV Kilo Moana, в ході якої були виявлені ксенофіофори.

«Ми бачимо їх всюди на морському дні в різних формах і розмірах. Вони, без сумніву, є дуже важливими членами біологічних спільнот. Серед іншого, вони — потенційні джерела їжі для інших організмів. Нам потрібно дізнатися більше про екологію цих дивних найпростіших», — додав учений.

Народний електромобіль по-китайськи: Geely виводить на ринок новинку ціною у $6800 з досить пристойними параметрами (фотофакти)

середа, 8 травень 2024, 3:25

Створено електромобіль Geely Panda Go Kart Edition. Модель презентують 9 травня. Її вартість 6 800 доларів. Про це повідомляє CarNewsChina. . Авто позиціонують, як карт для міста. Воно має агресивніші бампери, обвіс та антикрило на даху та оригінальні...

"Прошу звинувачувати у моїй смерті Путіна і росіян": Нові подробиці щодо загибелі жінки в дендропарку Кропивницького

вівторок, 7 травень 2024, 23:55

У дендропарку у Кропивницькому Кіровоградської області 7 травня жінка впала з оглядового колеса. Факт її загибелі "Суспільному" підтвердила речниця поліції області Віталіна Бевзенко, нагадують Патріоти України. З її слів, інформація на номер 102 надійш...