Просто не робіть цього: Лікар назвав звичку, через яку помирає кожен п'ятий сердечник

Курці частіше помирають через хвороби серця. Ця шкідлива звичка є одним із головних чинників ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту та хвороби периферичних судин. Про це повідомив Андрій Капталан, столичний кардіолог, передають Патріоти України.

"Припинивши палити, ви дійсно допоможете своєму серцю. Тому що нікотин знижує забезпечення серця киснем і ушкоджує клітини, які вистилають коронарні артерії. Також підвищує частоту серцевих скорочень і згортання крові", - пояснив лікар.

Упродовж року після того, як людина кинула палити, ризик ішемічної хвороби серця знижується вдвічі. А впродовж 15 років він знижується до рівня тих, хто ніколи не курив.

Ще одна шкідлива звичка - алкоголь. Через нього в 35 – 40 років питущі люди помічають перебої в роботі серця або неприємні поколювання. "Серце бере на себе перший удар, коли людина випиває келих чи кілька. Переганяючи кров, наповнену алкоголем, воно працює в посиленому режимі, оскільки навантаження на нього зростає в декілька разів. У стані алкогольного сп'яніння спостерігається прискорене серцебиття, водночас відбувається порушення нормального кровообігу. Підвищується кров'яний тиск, через що руйнуються найдрібніші кровоносні судини", - продовжує фахівець.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...