Протоукраїнці просунулись в Європу набагато далі, ніж раніше було відомо: Найдавніша металева сокира, віднайдена в Польщі, виявилась справжньою сенсацією для істориків

Згідно генетичних досліджень, батьківський геном трипільців досі панує у 15% українців. Ці племена тисячоліттями домінували на теренах України та Румунії до бронзової доби, коли їх потіснили арійські завойовники.

У польському Грубешівському повіті, що на Люблянщині, археологи відкопали мідну сокиру, датовану 4-3 тисячоліттям до н. е., яка має особливе значення, пов'язане із загадковою трипільською культурою, пише Arkeonews. Ця знахідка перевернула уявлення істориків про давню історію регіону.

Експерти з Люблінського воєводського консерватора пам'яток ретельно дослідили її розміри та майстерність виготовлення. Сокира завдовжки 7,4 см з широким віялоподібним лезом 4,1 см і прямокутним опуклим топорищем 0,9 см на 0,6 см демонструє майстерну металургійну техніку свого часу.

Щоб розгадати таємниці цього артефакту, археологи тісно співпрацювали, аналізуючи його культурний та хронологічний контекст. Вони виключили приналежність представленої сокири до культур бронзової доби, оскільки артефакт ніяк не відповідає відомим і вже досить добре визнаним типологіям сокир цього періоду.

Порівнявши сокиру з подібними знахідками з України, зокрема, з села Щербанівка на Київщині, вони встановили зв'язок з трипільською культурою. Фрагменти кераміки, знайдені разом із сокирою, надали вирішальні докази, які дозволили фахівцям датувати її пізнім періодом між 4 і 3 тисячоліттям до нашої ери.

Значення цієї знахідки виходить за межі простого археологічного інтересу. Вона проливає світло на експансивність трипільської культури, припускаючи, що її вплив простягався далі на захід, ніж вважалося раніше.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...