Прибульці ближче, ніж дехто гадає? Позаземне життя може існувати зовсім поруч із Землею, - вчені

Позаземні форми життя можуть процвітати зовсім недалеко від нас за астрономічними мірками - на космічному тілі, до якого людство здатне дотягнутися вже в найближчому майбутньому, повідомляють Патріоти України.

Мова йде про один з численних супутників Юпітера - Європу. Вона трохи менше нашого Місяця - діаметром близько 3 тис. кілометрів. Як повідомляє "Профіль" з посиланням на Лабораторію реактивного руху NASA, група чеських вчених з Карлова університету провела дослідження і підтвердила можливість існування життя на цьому супутнику газового гіганта.

Європа буквально розігрівається зсередини. Гравітація Юпітера змушує ядро небесного тіла то стискатися, то розширятися. Утворене тепло, на думку вчених, розігріває водний океан, що покриває все небесне тіло. Причому тепла стільки, що в перспективі воно здатне розтопити тонку крижану кірку, яка ніби ковдра вкутує Європу.
Дослідники не виключають, що на дні океану Європи є вулкани, подібні до тих, що можна спостерігати на Землі. Особливо це ймовірно біля полюсів супутника Юпітера. Виверження могли б служити умовою утворення життя. Гідротермальні джерела і на Землі поставляють життєво необхідні речовини і тепло для деяких унікальних організмів.

"Наші дослідження дають додаткові докази того, що прихований океан Європи може мати відповідні умови для появи життя, - говорить керівник дослідження Марія Бехункова. - Європа - одне з рідкісних тіл в планетарній системі, яке могло підтримувати вулканічну активність мільярди років, і можливо, єдине таке тіло, крім Землі, що має величезні запаси води, а також тривале джерело енергії".

Допоможе підтвердити або спростувати ці гіпотези космічний апарат NASA, відправка якого планується до Юпітера в 2023 році. Міжпланетна станція Europa Clipper буде включати орбітальний апарат і модуль. Передбачається, що останній досягне своєї мети до 2030 року і вперше передасть на Землю інформацію з поверхні загадкового небесного тіла.

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...

"Він не уявляє, як можна грати": Чемпіон світу нещадно розніс Мудрика після матчу з Астон Віллою

неділя, 28 квітень 2024, 21:00

Ексгравець Челсі та чемпіон світу у складі збірної Франції Франк Лебеф розкритикував українського вінгера лондонців Михайла Мудрика після гри проти Астон Вілли (2:2) в 35 турі АПЛ. За словами легендарного футболіста, Мудрик погано взаємодіє з партнерам...