Причин не пояснюють: Групу українців другу добу утримують в аеропорту Мехіко без води і зв'язку

Причиною точно не могли стати карантинні обмеження.

Чотирьох українських яхтсменів - Кулика Володимира, Орлюка Олександра, Конєва Олександра, Беляєва Руслана на дві доби безпідставно затримали у аеропорту Мехіко, не пояснюючи причин. В них забрали телефони і документи, і не дають води та їжі. Про це повідомив журналістам Артем Шекольян - капітан яхти, на якій планували виходити в море українці, член спільноти українських яхтсменів "Марінеро", в яку входять затримані, передають Патріоти України.

Він зазначив, що всі документи українських громадян - і візові, і щодо ковід-тестів, були в порядку. Але представники мексиканської міграційної служби їх забрали, після чого почали ставити питання стосовно подробиць, які туристу непросто згадати без згаданих паперів. Наприклад, стосовно точних назв готелів тощо.

Українці не можуть зв’язатися з посольством і рідними. На звернення родичів і друзів до українського консула, той спершу відмовився надавати необхідну термінову допомогу. І лише після неодноразових вимог підключитися до вирішення питання (капітан звертався і до дипломатичних служб у Києві та до представників авіакомпанії і навіть до міжнародних дипломатів) справу, начебто, вдалося зрушити з мертвої точки. Зі сторони українського консульства у Мексиці пообіцяли підготувати лист на ім’я мексиканської міграційної служби.

"Всі затримані - члени команди яхти, де я є капітаном. Усього таких команд три - ми збираємося вийти на маршрут в Каліфорнійській затоці. Прилетіли в Мехіко увечері минулого дня, о 19:30 з Амстердама, і раптом половина моєї команди - четверо, з незрозумілих причин були затримані. У них була оформлена заздалегідь електронна віза, кожен з них має купу перельотів. Тому те, що відбувається зараз, не піддається жодним поясненням", - зазначив Артем Шекольян.

Капітан розповів про вибіркові перевірки, що проводять співробітники мексиканської міграційної служби, які могли стати причиною затримання. "Мексиканська міграційна служба проводить вибіркові перевірки - заводить в "мавпятник", забирає документи, телефоном користуватися не можна, з голови маєш заповнити анкету про свою активність в Мексиці. Я з подібним вже стикався, тому у мене хвилин 20 це зайняло, і мене випустили. А хлопці досі перебувають в "мавпятнику", - зазначив капітан.

Він також розповів про переговори з міграційною службою і консулом щодо звільнення українців. "Ми намагаємося в аеропорту спілкуватися з міграційною службою, але це нереально - вони знаходяться в зоні прильоту, ми туди потрапити не можемо, а міграційна, що знаходиться поза зоною прильоту цим не займається. Консул же сказав, що, мовляв, не в його компетенції вирішувати ці питання. Тобто перша реакція консула була - невтручання: "я нічого зробити не можу". Тільки після того, як ми стали дзвонити у Київ, Брюссель - справа стала рухатися... Сьогодні вранці повідомили, що, начебто, пишеться якийсь лист, і його має бути доставлено в аеропорт. Ми об стінку б'ємося, а зв'язку з хлопцями немає", - повідомив капітан.

Він додав, що причиною точно не могли стати карантинні обмеження. "У нас заповнені усі потрібні ковідні анкети, кожен з нас має ПЛР-тест, ми пройшли перевірку на відповідність вимогам мексиканської сторони в Амстердамі, ніяких ковідних обмежень немає", - наголосив він.

Також Артем Шекольян розповів про ситуацію в ізоляторі мексиканської міграційної служби, де окрім затриманих яхтсменів перебувають і інші українці. "Коли я заходив в "мавпятник", то помітив, що там чоловік з 15 було українців, і перспективи у них були складні. Деякі не знають мови і не розуміли, чого від них хочуть, частина може не знали назви готелів, а в телефон не дають зазирнути... Тут це тенденція. Безумовно, консул повинен бути активнішим. Тут реально затримують наших громадян - не можеш заповнити по пам'яті анкету, значить, сиди", - підкреслив він.

За інформацією, яку передав ще один капітан української яхти Павло Непша, який знаходиться в аеропорту Мехіко, в суботу, 2 січня, в українському консульстві повідомили, що зв'язалися по телефону з представниками міграційної служби Мексики і звернулися з офіційним запитом з приводу безпідставного затримання українських громадян.

Джерело: Апостроф

Шокуюча цифра: Скільки в Україні зниклих безвісти

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:57

Наразі в Україні зниклими безвісти є понад 50 тис. людей. До повномасштабного вторгнення Росії ця цифра була в чотири рази меншою. Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Андрій Нєбитов. передають Патріоти України. За його словами, до поча...

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...