Приголомшливе відкриття вчених! Дефіцит вітаміну D у дитинстві може негативно проявитися у дорослому віці

Нестача вітаміну D у дитинстві може сприяти розвитку аутоімунних захворювань у дорослому віці.Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в Science Advances, пише MedicalXpress, передають Патріоти України.

Дитячий організм має важливий орган – тимус (загруднинна залоза), який допомагає імунній системі навчитися відрізняти власні клітини від небезпечних бактерій та вірусів. Вчені вважають, що при нестачі вітаміну D тимус швидше старіє і працює менш ефективно.

"Коли тимус старіє, він стає менш надійним. Це може призвести до того, що імунні клітини починають помилково атакувати здорові тканини, що підвищує ризик таких захворювань, як-от діабет 1 типу", – пояснив один із дослідників Джон Вайт.Науковці підкреслюють, що вітамін D важливий не лише для кісток, а й для імунної системи.

Ці висновки підтверджують і попередні дослідження, зокрема фінське, яке показало, що діти, які приймали вітамін D у ранньому віці, мали в п’ять разів менший ризик захворіти на діабет 1 типу в майбутньому.

Що робити, щоб уникнути дефіциту вітаміну D взимку?

Взимку важливо забезпечити достатнє надходження вітаміну D дітям, адже в багатьох регіонах він майже не виробляється під дією сонячного світла з кінця осені до початку весни. Тому за необхідності лікар може призначити добавки.

Якщо у вас є маленькі діти, варто проконсультуватися з педіатром щодо прийому вітаміну D.

"Чим більше ми будемо мати планів дій...": У ЗСУ виступили за підготовку жінок до оборони

п’ятниця, 25 жовтень 2024, 23:40

Хоча жінки в Україні на сьогодні не підлягають обов'язковому призову на військову службу, їх варто підготувати до оборони. Таку думку висловив голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко, передають Патріоти України. "Чи потрібно це буде ...

Може стати "дефіцитом"? Українців попередили про можливу нестачу одного з найдоступніших фруктів

п’ятниця, 25 жовтень 2024, 22:55

Українцям може не вистачити яблук – далися взнаки несприятливі погодні умови та високий попит на цей фрукт у харчовій промисловості. Тому вітчизняних яблук у супермаркетах може бути значно менше, аніж зазвичай, що впливає на ціну цього продукту. Про це...