Приймайте АЦЦ, душ без мила, зволожуйте повітря в домі: Лікар дала поради, як киянам захистити здоров'я від диму

Еко-токсиканти спричинюють кисневу недостатність, пригнічують імунітет, порушують роботу організму та збільшують ризик хронічних захворювань дихальних шляхів.

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська дала поради киянам, як захиститись від диму, через який повітря у столиці рекордно забруднене. Про це вона написала у Facebook, передають Патріоти України.

Лікар звертає увагу, що хімічно активні гази (окис вуглецю, оксиди сірки, діоксид азоту), органічні сполуки (аміак, формальдегід, феноли, бензопірен, альдегіди, діоксини) завдають шкоди не лише довкіллю, але і здоров’ю людей.

Еко-токсиканти спричинюють кисневу недостатність, пригнічують імунітет, порушують роботу організму, збільшують ризик хронічних захворювань дихальних шляхів, зокрема, астми та хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ).

Вона радить:

  • Приймайте швидкий тепло-гарячий душ (без мила, щоб не змивати захисний шар мікробіому шкіри) вранці та ввечері з подальшим розтиранням тіла рушником, носіть одяг із натуральних тканин.
  • Щільно зачиняйте вікна.
  • Лягайте спати не пізніше 23.00: два важливі гормони — мелатонін та соматотропін, які відповідальні за відновлення клітин під час сну.
  • Намагайтеся збільшити потіння: займайтеся вправами, відвідуйте при можливості, сауну.
  • Оптимізуйте дренажну функцію легенів: робіть дихальні вправи, не спіть на спині, спіть на боці або на животі.
  • Пийте більше рідини, в першу чергу, води, а також — лужної — мінеральні води.
  • Протягом дня, разів 5-6 випивайте по пів склянки настою шипшини, або обліпихи, або смородини, або - таблетки вітаміну С.
  • Приберіть всі "пилозбірники" - килими та важкі гардини і тп, протріть вологою шматкою всі поверхні.
  • Якщо є штори, намочіть їх.
  • Поставте в кімнаті додаткове джерело зволоження - мокрі рушники на батареї і на сушарці для білизни.
  • Зволожуйте ніс спреєм з підсоленою водою.
  • Харчуватись варто 2-3 рази в день та без перекусів. Перекуси допускаються лише при деяких показаннях (важкохворі, при загостреннях захворювань органів травлення). Прийоми їжі бажано вмістити в 10-годинний проміжок часу.

    Що має бути в нашому раціоні.

    1. Легкозасвоюваний білок: кисломолочні продукти невисокої жирності (не знежирені), яйця, зварені нам’яко, вимочений оселедець та скумбрія, знежирений і неміцний м’ясний бульйон (як основу овочевих супів та каш).

    2. Продукти, багаті селеном і цинком: яйця, оселедець, часник, астрагал, овес, пшениця, пивні дріжді), часник. Селен сприяє зміцненню імунітету та здатності печінки знешкоджувати токсичні речовини. Можна додатково приймати селен і цинк у добавках.

    3. Природні антиоксиданти - речовинами, які захищають клітини від руйнування вільними радикалами, яких багато утворюється в забрудненому повітрі (вітаміни Е, С, каротиноїди, фітонутрієнти).

    4. Продукти, які прискорюють виведення токсичних продуктів через кишечник (розчинна та нерозчинна клітковина) та пребіотики: фрукти та ягоди (яблука, груші, цитрусові, смородина), овочі та насіння (добре проварені бобові, перлова крупа, рис нешліфований, пшоно, капуста білокачанна, морква, буряк, гарбуз, насіння льону), квашені овочі та домашні кваси.

    5. Продукти, що покращують роботу печінки: розторопша плямиста, гарбузова олія, звіробій (чай), куркума (в страви), імбир (в чай, в овочеві та м’ясні страви), шипшина (настій).

    6. Потогінні та сечогінні чаї (настій з малини, брусниці, журавлини, компот з груш, малини, хвощ).

    7. Адаптогени (зелений чай, елеутерокок, женьшень) у поєднанні з соками моркви, буряка, яблука.

    8. Антигіпоксанти — продукти, що покращують транспорт кисню до клітин, їх активізації, та звільненню від токсичних речовин: березовий сік, настій бруньок берези, настій із квіток та плодів бузини, листя суниці, чорної смородини, гінкго, м’яти, а також куркума, імбир, кардамон, цикорій, квітковий пилок.

    Лікар рекомендує виключити продукти, які подразнюють тканини дихальних шляхів та послаблюють імунну систему: міцні та жирні м’ясні і рибні бульйони, гірчиця, хрін, пекучий перець, алкогольні напої, жирне, смажені страви, ковбасні вироби.


    Ви будете здивовані! Шкільні хулігани в дорослому віці мають вищу зарплату і більш задоволені життям - результати дослідження

    п’ятниця, 29 березень 2024, 6:52

    Дорослі, які у шкільні роки були хуліганами, мають вищу зарплату та більш задоволені своїм життям, ніж ті, хто мав зразкову поведінку. Таких висновків дійшли фахівці Інституту соціальних та економічних дослідників Великої Британії, передають Патріоти У...

    Очільник Міністерства культури розповів як збираються покарати Повалій, Лорак та інших зрадників України з артистичного цеху

    п’ятниця, 29 березень 2024, 5:58

    Вже напрацьовано перелік людей, які можуть підпасти під дію закону, в разі його прийняття, щодо позбавлення високих звань і нагород за підтримку ворога - Росії. Про це сказав т.в.о. міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв в ефірі телема...