Примара князя Аскольда серед Ютландських пісків: Данський студент виявив скарб епохи ранніх вікінгів. Одна з прикрас походить з теренів України

Неподалік від стародавнього портового міста Орхус на сході Ютландії студент-археолог розкопав скарб срібних прикрас, які датуються приблизно 800 роками н. е. Сенсаційну знаходку юнак здійснив за допомогою металошукача, передають Патріоти України з посиланням на Heritage Daily.

Скарб складається із семи срібних браслетів, кожен з яких датується приблизно 800 роком нашої ери. Цей період збігається із заснуванням Орхуса, який починався як портове поселення, розташоване на перетині важливих морських шляхів у Данських протоках. З часом Орхус перетворився на великий торговельний центр, що з'єднував різні частини світу вікінгів.

Детальний аналіз браслетів показує, що більшість із них були виготовлені ремісниками з Південної Скандинавії. Однак, один витий браслет, ймовірно, походить із території сучасної України, що вказує на широку мережу торгівлі та культурного обміну.

Прикметно, що на трьох браслетах є рунічний символ "X" — рідкісний знак, який, як вважається, представляє концепцію щедрості або дарування. Подібні символічні позначки знайдені на інших артефактах зі Скандинавії та Британських островів, хоча вони залишаються рідкісними.

Точна причина поховання скарбу в районі Ольстеда залишається загадкою. Можливо, його заховали, щоб зберегти, або під час конфлікту. Незалежно від цього, знахідка демонструє роль Орхуса як центрального вузла у світі вікінгів, зі зв'язками, що сягали аж до Британських островів і Східної Європи.

Найбільш хвилюючим, не лише для українців, став безумовно браслет, що виготовили десь у нижній течії Дніпра. Якби знахідку могли датувати 10-12 століттями, це була б не дивина. Однак рубіж VIII-IX століть - це набагато раніше ніж відомо щось з писемних чи археологічних джерел про присутність торговців та воїнів з Скандинавії на наших теренах. Знаменитий торгівельний шлях із варягів у греки фахівці наразі датують початком X — серединою XIII ст. Щось доведеться корегувати: або вік браслету, або варяго-грецькі річкові каравани.

Найбільш ранній імовірний варяг, і то напівлегендарний, це як відомо Аскольд. Історики досі сперечаються щодо його походження, полянського чи скандинавського. За скандинавською версією ,він зі своєю ватагою відколовся від конунга Рюрика в околицях Новгорода, і першим зі своїх сородичів спустився Дніпром і навіть порозбійничів в околицях Константинополя. Однак його княжіння у заснованого незадовго до того Києві згідно традиції припадає на 860-880-ті роки. В кожному разі попереду цікаві відкриття.

"Має знайти": Олександр Усик сказав, чого сьогодні найбільше бракує українському боксу

вівторок, 27 серпень 2024, 6:48

Абсолютний чемпіон світу в ексклюзивному інтерв'ю NV розповів про проблеми у вітчизняному спорті, передають Патріоти України. Зокрема, на питання чого сьогодні найбільше не вистачає українському боксу, Усик відповів так:. «Менеджерів. Бо саме якісний м...

Уряд затвердив ціни на газ до наступного року: Стало відомо, скільки платитимуть українці

вівторок, 27 серпень 2024, 6:44

Кабінет міністрів до 30 квітня 2025 року подовжив дію спецобов'язків щодо пільгового постачання газу підприємствам теплокомуненерго, побутовим споживачам, операторам газорозподільних систем та виробникам електроенергії. Уряд ухвалив таке рішення на зас...