Прискіпливо дивимось на взуття та русизми: Мовознавець розповів, якими термінами краще замінити розмовні "полусапожки", "тапочки", "шльопанці"

Вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як правильно називати різні види взуття.

"Почнемо із туфлів. Туфлі – це різновид взуття, що закриває ногу до щиколотки. Їх носять як чоловіки, так і жінки. А ось черевики закривають і щиколотку. Чоловіки частіше носять черевики, ніж жінки. Застібкою в черевиках може бути як блискавка, так і шнурки", - розповів Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Наступний вид взуття, про який розповів мовознавець, – чоботи. Чоботи мають високі халяви. Якщо ж халяви не такі вже й високі, то таке взуття називають не "полусапожки", а полуботки.

"І кілька слів про домашнє взуття. Усі ми любимо тапочки. Так? Воно то так, але це слово має розмовний відтінок. Тому краще легкі і м'які туфлі для дому називати кАпцями. До речі, в однині – кАпець", - пояснив Авраменко.

Також мовознавець запитав у глядачів, як правильно назвати шльопанці, адже це слово має розмовний відтінок. Він розповів, що українською шльопанці – це пантОфлі.

"ПантОфлі – це м'які кімнатні туфлі без закаблУків. А що ж таке закаблУки? ЗакаблУк – це задня частина взуття, що охоплює п'яту. Російською – "задник", - розповів Авраменко.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...