Присмак смерті в роті: Популярні "невинні" напої можуть спровокувати розвиток раку ротової порожнини

Результати недавнього дослідження засвідчили, що щоденне вживання підсолоджених цукром напоїв може значно підвищити ризик розвитку раку порожнини рота у жінок. Дослідники з Університету Вашингтона проаналізували дані понад 160 000 жінок і виявили, що у тих, хто вживав хоча б один підсолоджений напій на день, ризик розвитку раку порожнини рота збільшувався майже в п'ять разів, передають Патріоти України з посиланням на Daily Mail.

У дослідженні, опублікованому в журналі JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery і проведеному за участю професора Бріттані Барбер, спостерігалося 124 випадки раку порожнини рота за 30-річний період. Примітно, що підвищений ризик зберігався навіть серед жінок, які не курили і не вживали алкоголь — обидва відомі фактори ризику розвитку раку порожнини рота.

Незважаючи на те, що абсолютний ризик залишається відносно низьким, отримані дані можуть бути причиною додаткових трьох випадків раку порожнини рота на 100 000 осіб. Це чітко показує вплив цукру на розвиток раку.

Дослідники припускають, що високе споживання цукру може сприяти розвитку хронічного запалення в порожнині рота, що потенційно може призвести до запуску процесу появи онкології. Однак вони наголошують на необхідності подальших досліджень для повного розуміння механізмів, що лежать в їхній основі.

Це дослідження поповнило зростаючу кількість доказів, що пов'язують надмірне споживання цукру з різними проблемами зі здоров'ям, включно з ожирінням, діабетом, а тепер, можливо, і раком порожнини рота. Органи охорони здоров'я в усьому світі вже деякий час рекомендують людям обмежити споживання цукру, щоб знизити подібні ризики.

Розпізнавання ранніх ознак раку порожнини рота, таких як постійні виразки в роті, незрозумілі шишки або труднощі з ковтанням, має вирішальне значення для своєчасної діагностики та лікування. Регулярні стоматологічні огляди відіграють важливу роль у стратегіях раннього виявлення та профілактики цього та інших захворювань.

Таким чином, обмеження споживання підсолоджених цукром напоїв може стати розумним кроком до зниження ризику смертельно небезпечних ускладнень, поряд з іншими перевагами для здоров'я, вважають автори.

"Була доброю і чуйною людиною": У Києві через російський обстріл загинула вихователька дошкільнят (фото)

п’ятниця, 14 листопад 2025, 22:14

Унаслідок обстрілу Києва країною-агресором РФ у ніч проти 14 листопада загинула вихователька дошкільного підрозділу ліцею Домінанта у Дніпровському районі Світлана Ващенко. Про це повідомляють на офіційній Facebook-сторінці закладу освіти, передають Па...

Це може бути вже одинадцятий: Запорізька АЕС опинилася під загрозою блекауту

п’ятниця, 14 листопад 2025, 21:15

Тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція знову опинилася під загрозою блекауту через втрату основної лінії живлення. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на «Енергоатом». Зазначається, що сьогодні о 16:18 атомна станція втратил...