"Путін - воєнний злочинець": Експрокурорка трибуналу щодо Югославії закликала суд у Гаазі видати ордер на арешт глави РФ

Президент Росії Володимир Путін, який розпочав війну проти України та руками своїх окупаційних військ знищує український народ, є воєнним злочинцем. За такі злочини Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі зобов'язаний дати ордер на арешт глави держави-агресора, передають Патріоти України.

З такою вимогою виступила експрокурорка Міжнародного трибуналу Організації Об'єднаних Націй (ООН) із колишньої Югославії та Руанди Карла дель Понте. Про це йдеться у її інтерв'ю швейцарській газеті Le Temps.

Суддя зазначила, що видача міжнародного ордера на арешт необхідна для притягнення Путіна та інших російських політичних і військових лідерів до відповідальності. За злочини, вчинені ними в Україні з моменту вторгнення російською армією 24 лютого.

"Путін – воєнний злочинець", – заявила вона, наголосивши, що за п'ять тижнів тисячі українців було вбито, кілька мільйонів вимушено залишили свої будинки, а цілі квартали деяких міст зруйновані бомбардуваннями.Водночас її особливо вразило використання масових поховань у війні проти українського народу. За словами експрокурорки, вона сподівалася, що ніколи більше такого не побачить.

Для дель Понте видача ордера на арешт глави РФ є сигналом, що "слідчу роботу проведено". За її словами, це єдиний існуючий інструмент, який дозволяє заарештувати винного у воєнних злочинах та передати його міжнародному правосуддю.

Швейцарська суддя також вважає, що розслідування щодо України буде легшим, ніж щодо колишньої Югославії, оскільки Київ сам попросив Міжнародний трибунал ООН провести слідство. "Видача такого ордера не означає, що Путіна заарештують, якщо він залишиться в Росії – цього ніколи не буде. Але він не зможе покинути свою країну, і це вже буде важливим сигналом", – пояснила дель Понте.

"Ринг був зовсім крихітним": Відомий боксер розповів, як у селі бився проти Усика

четвер, 25 квітень 2024, 19:53

Британський боксер Джордан Томпсон (15−1, 12 КО) пригадав, як свого часу отримав запрошення стати одним із спаринг-партнерів українського боксера Олександра Усика (21−0, 14 КО), який нині володіє поясами WBA, WBO, IBO та IBF у надважкій вазі, передають...

В Україні запустили мапу провайдерів, які надають інтернет під час блекаутів

четвер, 25 квітень 2024, 18:59

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав мапу провайдерів з усієї України, які працюють під час відключення світла. Мапа показує, чи може провайдер у конкретному будинку дати доступ до інтернету від 4 до 72 годин під час відключен...