Писав до останніх дней: В Одесі помер відомий дитячий письменник

В Одесі на 84-му році життя помер відомий український дитячий письменник та поет, лауреат Національної премії України ім. Шевченка Володимир Рутківський, повідомляють Патріоти України.

Як зазначають колеги з Національної спілки письменників України, причиною смерті Рутківського стала важка хвороба. Володимир Рутківський народився 1937 року на Черкащині, але своє життя він пов'язав з Одесою. Там він закінчив політехнічний інститут, працював на суперфосфатному заводі, а 1959 року почав публікуватися. Він також закінчив Вищі літературні курси Літературного інституту ім. Максима Горького.

У 1966 році світ побачив його першу збірку віршів "Крапельки сонця" - всього за своє життя він випустив 7 збірок поезії. Його твори за часів СРСР були недоступні українському читачеві: Рутківського звинувачували в українському націоналізмі та відмовлялися приймати його твори до друку. Однак були й винятки: їх приймали до друку у видавництвах Москви за умови перекладу російською мовою.

Широку популярність і популярність Рутківський отримав уже у незалежній Україні - визнання йому принесли пригодницька тетралогія "Джури", історичний роман "Вартова застава", повість "Потерчата", повість "Гості на мітлі" та історична епопея "Сині Води".

За свої літературні праці він був нагороджений премією ім. Трублаїні та премії Кабінету міністрів ім. Лесі Українки, а епопею "Сині Води" було визнано "Книгою року-2011" за версією "BBC". У 2018 році Рутківського включили до Почесного списку Андерсена за книгу "Гості на мітлі".

Пам'ятник вже виготовлено: Одеса відмовила у встановленні погруддя Герою, який підірвав разом із собою Генічеський міст на початку повномасштабного вторгнення (фото)

неділя, 28 квітень 2024, 15:18

Історико-топонімічна комісія при виконавчому комітеті Одеської міської ради відмовила у встановленні погруддя Віталія Скакуна, який на початку повномасштабного вторгнення підірвав разом із собою Генічеський міст, щоб зупинити ворога. Про це повідомив г...

В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми

неділя, 28 квітень 2024, 14:18

В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми, які забезпечували діяльність проведення азартних ігор та на яких розміщувались ресурси онлайн казино без відповідної ліцензії. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора, передають Патріоти...