Радониця та Поминальні дні: Повір'я та прикмети свята

На Великодній тиждень, заради великої радості Воскресіння Христового скасовуються панахиди. Щоб віряни могли належно розділити з покійними торжество Пасхи, після закінчення Світлої Седмиці, у вівторок, Церква встановила особливий день поминання – Радоницю

Великдень позаду. Тепер, після свята Воскресіння Христового, віряни згадують покійних. Роблять це в особливий день, який називається Радониця - радість воскресіння померлих, зазначають Патріоти України. Розповідаємо про повір'я і традиції цього дня.

Поминальні дні: якого числа

Згідно з церковними традиціями, Великодній тиждень починається з Великого Воскресіння і триває до Фоминої неділі. Потім, у вівторок, відзначають Радоницю або, як її ще називають, Червона гірка. У народі цей день має також такі назви: Проводи, Антипасха, Поминки, Гробки, Могилки, Радовниця або Радуниця, Діди, Червона гірка та інші.

Навіщо потрібне свято? Все просто: таким чином люди отримують можливість присвятити час спогадами про своїх предків і молитві.

Завершує поминальний тиждень святом Радоница. З давніх-давен його прийнято відзначати на дев'ятий день після Великодня. Згідно з повір'ям, саме дев'ять днів душа померлого знаходиться на землі, а після відправляється в інший світ.

На відміну від Радониці, котра прив'язана до дати, на котру припаде Пасха, решта поминальних днів року, батьківські суботу зафіксовані незмінно закріплені за календарними датами. Радоница 2019 року припадає на 7 травня. А в першу неділю після Великодня святкують свято Красна гірка, тобто 5 травня.

Радониця: походження назви

Існує кілька версій походження назви свята. Так, одні вважають, що етимологія пов'язана зі словом "радість". У той час як інші відзначають, що назва прийшла до нас з болгарської мови і означає "молитву за померлих з плачем і голосінням".

Поминальні дні: важливі прикмети і звичаї

На дев'ятий день після православного Великодня прийнято відвідувати могили померлих предків. Але пам'ятайте, це не сумна подія, адже, згідно з Біблією, померлим дарується нове, краще життя. У це світле свято не варто сумувати і думати про смерть.

Перед відвідуванням цвинтаря слід замовити панахиду в храмі. На могилі, в першу чергу, слід забиратися. Це місце повинно буди в чистоті.

Потім могилу прикрашають штучними або живим квітами, але пам'ятайте, що їх кількість повинна бути парною. Є також традиція ставити свічки на могили, які поміщають в спеціальні лампадки, щоб вони не гасли від вітру.

Сьогодні також існує традиція влаштовувати поминки прямо на кладовищі. Такі застілля, згідно з церковними канонами, не зовсім правильні. Так що не варто накривати пишний стіл, досить буде захопити з собою кілька традиційних великодніх страв – паску і яйця. Алкогольні напої допускаються, але напиватися категорично заборонено.

На кладовищі слід прочитати молитву, згадати про померлого, сказати про нього кілька приємних слів. Згідно з повір'ям, на могилу слід класти різні частування і випивку, наприклад, великодні паски, яйця, солодощі або вино. Однак це спірна традиція, багато з нею не згодні, особливо церковники.

Що точно потрібно робити, так це пригощати бідних. У ролі частування виступають цукерки, яйця і паски. Забирати з собою залишки їжі з кладовища не слід, роздавайте або залишайте їх на могилі.

А ось в деяких регіонах нашої країни здавна люди не ходили на кладовища в цей день, а організовували застілля у себе вдома. А все тому, що, згідно з повір'ями, духи померлих на Радоницю повертаються до рідної домівки і відвідують своїх живих родичів. Всю їжу, що залишилася після застілля, люди віддавали нужденним або пригощали церковних служителів.

Пам'ятайте, що напиватися в цей день категорично заборонено, це призведе до гніву померлих і може принести проблеми.

Поминальні дні: повір'я Радониці

Більшість повір'їв в цей день пов'язані з дощем. Адже найчастіше на Родоніцу не обходиться без опадів. Згідно давніми віруваннями, це пов'язано з мертвими душами, які приходять на землю і створюють особливі хвилювання природи. Дівчата в цей день вмивалися краплями дощу, щоб продовжити свою молодість і поліпшити здоров'я.

А ось хороша, ясна погода також віщує щасливий рік. У давнину вірили, що ясне небо принесе добрий урожай. Існує думка, що вагітним заборонено ходити на цвинтар, замість це краще відправитися до церкви.

Садити і орати в Батьківський день не можна, інакше не буде врожаю.

Також існує вірування, що на Радоницю можна побачити мерця. Однак боятися не варто, адже всі вони приходять в наш світ виключно з добрими намірами.

Застільні прикмети

Існує прикмета, згідно з якою в поминальні дні категорично заборонено використовувати гострі предмети, тільки ложки. А все тому, що до правління Петра I люди якщо виключно ложками. Вилки називали хвостами диявола, якими в пеклі катують грішників. Згодом вилка все-таки прижилася. Але на поминках все ж не користувалися через «сатанинський» зовнішний вигляд.

Більш того, з точки зору біоенергетики, гострі предмети здатні обрізати енергію людини. Тому заборона на їх використання обумовлений бажанням захистити поминає від енергетичних атак.

Алкогольні забобони

Існує традиція ставити чарку горілки або вина біля могили або портрета померлої людини. Розберемося, звідки пішла ця традиція і чи можна так робити.

Перш за все, слід зауважити, що церква негативно ставиться до алкоголю на Радоницю. І це нескладно зрозуміти, адже алкоголізм – великий гріх.

Традиція пити на кладовищі з'явилася порівняно недавно і встигла обрости кількома повір'ями. Наприклад, вважається, що на поминальному застілля не можна цокатися. Але все-таки церковники рекомендують відмовитися від подібного ритуалу на поминальній трапезі.

Багато людей запитують, чи можна забирати їжу з кладовища додому? Існує тільки одна думка на цей рахунок: з кладовища категорично заборонено що-небудь виносити. Більш того, після відвідування могили рекомендується відразу ж вимити руки, а вже вдома – ще й митися.

Що ж робити з їжею? Згідно з давньою традицією, її потрібно віддати нужденним і тим, хто просить. Однак це робити слід прямо на кладовищі.

Поминальні дні

Поминальний тиждень: інші забобони

Вважається, що на поминках слід говорити про померлого тільки хороше. Адже не даремно існує прислів'я: "про небіжчиків або добре, або ніяк".

Після відвідин кладовища також рекомендується потримати руки над вогнем церковної свічки. Це допоможе позбутися від негативної енергетики, яку приніс з кладовища. Однак якщо такої можливості немає, то слід хоча б ретельно вимити руки.

На поминках не варто плакати і надаватися негативним емоціям. А ось те, хто буде розважатися на поминках, проллє незабаром багато сліз.

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...

Військовозобов'язані не зможуть отримати паспорти за кордоном, але є винятки (список)

середа, 24 квітень 2024, 21:30

Деякі громадяни призовного віку, попри нову урядову заборону, зможуть отримати закордонні паспорти за межами України. Передбачена низка винятків. Про це йдеться у постанові уряду від 23 квітня, передають Патріоти України. Відповідно до документа, отрим...