Раніше це була лише гіпотеза: Вчені відкрили новий стан матерії

Німецькі вчені відкрили новий стан матерії, який отримав назву "рідке скло". Таку реакцію атомів скла хімікам довелося спостерігати вперше, повідомляють Патріоти України.

Науковці з Констанцського університету заявили про відкриття нового стану матерії — рідкого скла. Атоми цієї речовини демонструють дивну поведінку, яку хіміки спостерігали вперше, оскільки раніше вважалося, що скло - це рідина.

На одному з етапів створення скла деякі мінерали (найчастіше це кварцовий пісок, кальцинована сода, доломіт, вапняк та інші) нагрівають до текучого стану. Однак на кінцевому етапі скло стає твердим аморфним тілом, атоми якого "застигають" у хаотичному стані.

Німецькі хіміки підтвердили, що атоми скла можна "змусити" рухатися, відкривши тим самим новий стан речовини - "рідке скло". У своєму дослідженні вчені довели, що суміші деяких твердих частинок у рідинах можуть рухатися, утворюючи стан рідкого скла, що невластиво для атомів звичайного скла.

"При певній щільності частинок їх обертовий рух застигає, в той час як поступальний рух зберігається, що призводить до утворення склоподібних станів, у яких частинки згруповуються у локальні структури з аналогічною орієнтацією", — пояснює провідний автор дослідження Андреас Зумбуш.

Раніше вчені прогнозували можливість відкриття рідкого скла, і нове дослідження німецьких хіміків підтверджує, що подібні процеси руху атомів можуть відбуватися у склоутворювальних системах.

Бідолашна думала, що допомогла ЗСУ: Студент ошукав жительку Одеси на понад мільйон гривень

четвер, 2 травень 2024, 12:52

Нацполіція повідомила, що викрито шахрая, який під виглядом відомого волонтера ошукав жительку Одеси на понад мільйон гривень. У повідомленні пресслужби відомства йдеться, що у поліцію звернулася 45-річна одеситка, яка втратила на війні рідну людину і ...

Був у хорошій фізичній формі, але раптово захворів: Помер другий співробітник Boeing, який звинуватив компанію в порушенні техніки безпеки

четвер, 2 травень 2024, 12:28

Колишній аудитор з якості компанії Spirit AeroSystems, Джошуа Дін був одним із перших інформаторів, який звинуватив компанію в ігноруванні виробничих дефектів у Boeing 737 MAX, інформують Патріоти України. Діну було всього 45 років. Він помер після бор...