Раритет у чудовому стані: У Мексиці знайшли човен індіанців мая

Рідкісне каное індіанців мая, вік якого становить близько 1000 років, виявили на прісноводній водоймі на півночі мексиканського півострова Юкатан. Про це пише ВВС, передають Патріоти України.

Повідомляється, що на унікальну знахідку натрапили археологи під час робіт біля руїн Чичен-Іци, який був культурним центром мая.

За даними журналістів, археологічні роботи проводились через будівництво нової залізничної лінії "Потяг майя". На рідкісне каное натрапили в прісноводній водоймі, а сам човен був повністю занурений у воду.

Національний інститут антропології та історії Мексики повідомив, що довжина каное індіанців мая становить 1,6 м, а ширина – 80 сантиметрів. Не виключено, що човен могли використовувати як ємність для води або як сейф для зберігання підношень під час ритуальних церемоній.

Знайдене каное датується приблизно 830-950 pp. нашої ери, однак точний вік човна зможуть встановити лише вчені. Для цього спеціалісти розроблять 3D-модель, що також прискорить процес вивчення знахідки.

Шокуюча цифра: Скільки в Україні зниклих безвісти

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:57

Наразі в Україні зниклими безвісти є понад 50 тис. людей. До повномасштабного вторгнення Росії ця цифра була в чотири рази меншою. Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Андрій Нєбитов. передають Патріоти України. За його словами, до поча...

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...