Разом з іншими скарбами: У Польщі виявили обручку дочки київського князя (фото)

Горщик, у якому виявили 6,5 тисячі монет, знайшли на кукурудзяному полі поблизу Слушкова на заході центральної частини Польщі.

У Польщі знайшли великий горщик з монетами, датованими початком 12-го століття. Також в знахідці містилися чотири каблучки, одна з яких - обручка, що могла належати дружині сілезького принца Петра Влостовича і доньці київського князя Святополка II Марії. Про це повідомляє The History blog, передають Патріоти України.

Горщик, у якому виявили 6,5 тисячі монет, знайшли на кукурудзяному полі поблизу Слушкова на заході центральної частини Польщі. Більшість ідентифікованих монет у горщику - це срібні хрестові денарії. Їх поміщали в полотняні мішки і ховали у великій глиняній посудині. Поряд з монетами виявили фрагменти свинцю та чотири золоті каблучки - дві гравіровані з полірованими каменями у формі кабошон та дві обручки. Одна з каблучок - обручка, на якій міститься напис кирилицею "Господи, допоможи слузі своїй Марії".

Через велику цінність скарбу, географічну близькість його до ще більшого скарбу та кілець, знайдених в цьому місці раніше, археологи підозрюють, що тут може існувати зв’язок з видатними особами.

Одним із можливих кандидатів на особу Марії, чия обручка була знайдена, є дружина сілезького принца Петра Влостовича. Про неї мало відомо, окрім її імені і того, що вона була дочкою Святополка II, великого київського князя та правителя Київської Русі з 1093 по 1113 рік.

Старша зведена сестра Марії Збислава була у шлюбі з польським герцогом Болеславом III, а Петро Влостович був воєводою Болеслава, наймогутнішим адміністратором і воєначальником країни.

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...

Навіть гонорар не мав значення: Спаринг-партнер Усика відмовився від бою з бійцем із Росії й допоміг непереможному німцю його нокаутувати

четвер, 18 квітень 2024, 21:59

Чемпіон EBU у надважкій вазі Олександр Захожий (19−0, 15 КО) розповів про те, що йому пропонували провести бій в Саудівській Аравії з росіянином Арсланбеком Махмудовим (18−1, 17 КО), який виступає за Канаду, передають Патріоти України. «Я одразу відмов...