Якщо тарілка супу, над якою піднімається пар, - це те, що дає вам найвище старомодне відчуття комфорту, знайте, що в цьому у вас багато однодумців. Суп - одна з найстаріших і найбільш універсальних страв у світі. Так стверджує Дженет Кларксон, автор книги "Суп: глобальна історія", передають Патріоти України.
"У кожній культурі є така страва. У неї дуже стародавнє коріння", - сказала вона CNN.
Починаючи з Бронзової ери, стародавні люди варили в металевих казанках все: від панцирів черепах до бамбуку. Варена їжа дала можливість жити завдяки стабільним врожаям. Трави й інші інгредієнти додавали з міркувань поживності чи медицини. Кларксон зауважує, що кожного разу, коли хтось простягає другу з нежитем тарілку супу, він виконує стародавню традицію.
"Люди в давнину не розділяли їжу й ліки. Гадаю, в кожній країні світу історично так склалося, що деякі супи розглядалися як такі, що зміцнюють здоров'я", - каже кулінар.
Видання CNN склало свій список з 20 найкращих супів у світі. І український борщ в ньому згадується одним з перших - одразу після нігерійського банга і в'єтнамського фо.
"Шматочки ніжного буряка плавають у яскраво-червоному бульйоні супу, який обожнюють в Україні й по всій Східній Європі. Часто приправлений щедрою ложкою сметани, борщ - це не просто буряковий суп. Він має пікантну нотку від квасу - ферментованого бурякового соку, який теж став регіональною особливістю. Хоч цей суп інколи пов'язують з російською кухнею, це твердження надзвичайно спірне", - йдеться в статті.
CNN нагадує, що зараз українські шеф-кухарі ведуть кампанію, націлену визнати український борщ частиною світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Слідом за борщем видання радить скуштувати французьку рибну юшку з часником і прянощами - буйабес. Ця страва стала кулінарною іконою, яку напряму пов'язують з містом Марсель. В список також потрапив португальський суп кальду-верде, а також чобра-ярік, який готують в Алжирі Лівії й Тунісі, перуанський креветковий суп, іспанський гаспачо, арахісовий суп із Західної Африки, американський гамбо, марокканський суп харіра, грузинський харчо і багато інших.
В американському місті Канзас-Ситі проживає найдовший у світі сітчастий пітон на прізвисько Медуза. Змія вагою понад 158 кілограмів народилася у 2004 році. Завдяки своїй довжині 7,7 метра плазун увійшов до Книги рекордів Гіннеса як найдовша змія, що жи...
Час першого прийому їжі може впливати на тривалість життя. Міжнародна група вчених, серед яких фахівці Манчестерського університету та Гарварду, з’ясувала, що пізній сніданок пов’язаний з підвищеним ризиком смертності серед літніх людей. Про це повідом...