Рейдерство та зв'язок з Росією: Спливли подробиці про бізнесмена Ігоря Сала, якого підірвали в Києві (фото)

єю ЗМІ внаслідок підриву авто, що стався увечері 6 листопада на Житомирській трасі у Києві, постраждав столичний бізнесмен Ігор Сало, натомість його охоронець загинув. Відомо, що Сало - російсько-український бізнесмен і є директором великої фармацевтичної компанії, передають Патріоти України.

Хто такий Ігор Сало

Підприємця пов’язують з харківської фармакологічної групою "Здоров’я", куди входили три заводи у Харкові ("Здоров’я", "Здоров’я народу", "Дослідний завод Державного наукового центру лікарських засобів") і завод у Києві "Фармекс". Також є інформація про його зв’язки з аграрним сектором України. Спершу він займався будівельним бізнесом.


Ігор Сало та Влада Литовченко

Народився Сало у невеликому селі Балаклея Харківської області. Закінчив Харківський фармацевтичний інститут. Службу в армії проходив у Східній Німеччині, а посприяв у цьому його дядько. Розпочинав свою бізнес-кар’єру Ігор Сало у Росії (фармацевтичний бізнес і енергетика), зокрема в Москві, тому ЗМІ його називають московським бізнесменом. Проте, не здобувши суттєвих успіхів у російській столиці, за деякий час він все ж повернувся на батьківщину.

В Україні до 2010 року Салу вдалося отримати потрібні знайомства. Зокрема, завдяки близьким взаєминам з Міс Україна-1995 Владою Литовченко йому вдалося потрапити в "богемну тусовку". Річ у тім, що Литовченко була подругою Наталі Бакай, дружини чиновника-втікача Ігоря Бакая.

Що відомо про Ігоря Бакая?Це колишній очільник Нафтогазу та колишній керівник Державного управління справами. Втік до Росії у 2004 році, а в 2005-му отримав російський паспорт. В Україні його оголосили у розшук. Тут його підозрювали незаконному продажі державної нерухомості. Також Бакая та інших службових осіб ДУСу підозрювали у безоплатному використанні авіатехніки підприємства "Україна" на суму понад 1 мільйон гривень.

У 2017 році Бакая у Росії затримали тутешні правоохоронці. Йому інкримінують неповернення великих кредитів на кілька мільярдів рублів, які він брав як у приватних осіб, так і у банківських структур. Збиток від таких дій оцінюють в 630 мільйонів рублів.

У підсумку серед знайомих Сала, окрім Бакая, опинилися ще представники "Партії Регіонів", міністри, наприклад, колишній керівник МВС Микола Білоконь, а також син екс-генпрокурора Віктора Пшонки – Артем, якому також закидають участь у багатьох незаконних схемах.

Зв'язок із Росією

Багаторічним партнером Сало по фармакологічному бізнесу був російський сенатор, колишній член комітету Ради федерації з оборони і безпеки Олександр Шишкін.

Хто такий Олександр Шишкін?Депутат Держдуми від "Єдиної Росії". Підприємець. Бізнес починав у Росії разом із Кемеровською ОПГ. До кризи 2008-2009 року Шишкін входив до числа найбагатших людей Росії - Forbes оцінював його статки в 2,3 мільярда доларів. До 2009 року Шишкіну належала металургійна компанія "Амурметалл". Також сенатор був віце-президентом компанії "Російське вугілля". Входив до неофіційнго списку найвпливовіших кримінальних авторитетів Росії.

ЗМІ називають його другом мера Харкова Геннадія Кернеса. На знак дружби і миру Кернес зробив Шишкіна, який підтримав окупацію Криму, почесним громадянином міста у 2014 році. Цього звання росіянина, який активно підтримував російську агресію проти України, суд остаточно позбавив лише у 2019 році.

У 2012 році Шишкін викупив у Сало харківську фармацевтичну групу "Здоров'я", яку, за чутками, Сало захопив за схемами, відпрацьованими під час рейдерського захоплення київського інсулінового заводу "Індар". Акції "Індару", до речі, в результаті хитромудрих комбінацій перетекли спершу в Белізький офшор, а звідти — під заставу Російського міжнародного банку.

У 2015 році Insider писав про зв’язок Сала з компанією Sovewick Holding Limited (яка також повязана і з Шишкіним). За цчасті цієї компанії Салом і була організована оборудка з "тіньової" торгівлі вугіллям, що закуповувалося за завищеною ціною в окупованих районах Донбасу. Після чого поставлялося в Україну через російські митні пункти. Сало "завдяки" таким схемам отримував чималі прибутки.

За інформацією ЗМІ, Сало має аж 8 паспортів різних держав, зокрема й російський. У березні 2019 року ЗМІ повідомляли, що він покинув Україну.

Рейдерські захоплення

За даними ресурсу "Антикор", бізнесмена підозрюють у кількох рейдерських захопленнях українських підприємств. Першими з них стали будівельні компанії "Елітуніверсалсервіс", "СІМП" і "Електропівденмонтаж" (їх він забрав для того, щоб "кидати" довірливих люде, охочих обзавестися житлом в новобудовах). Також були спроби рейдерства на:

  • завод "Індар" (виробництво інсуліну),
  • Межиріцький вітамінний завод,
  • Ладижинський спиртзавод "Екстра".

Щоправда, здебільшого здобував Сало фірми не силою, а за допомогою так званих "чорних" юристів, які переписували власників. Зокрема, на чолі державного підприємства "Укрмедпром" йому через зв'язки вдалося поставити свого юриста Тетяну Ткачик. "Укрмедпрому" підпорядковувалися всі державні підприємства фармацевтичної галузі, і таким чином Сало отримав контроль над цілим напрямком цього бізнесу в Україні.

За такою ж схемою та із тією ж командою юристів Салом, як пишуть ЗМІ, було організоване захоплення агрохолдингу "Агрейн".

Як пише Цензор.нет, рейдерське захоплення агрохолдингу "Агрейн" відбулось на замовленя скандального екс-нардепа від Партії регіонів Володимира Пєхова та його дружини Лесі Софієнко. Вона, за часів Януковича, також була доволі відомою фігуранткою журналістських розслідувань: вдова кримінального авторитета, одіозна агрорейдерка, любителька дорогих авто, бізнес-партнерка скандального ексміністра Присяжнюка, боржниця держави та вправна користувачка найрізноманітніших офшорів.

До захоплення, організованого, як пишуть ЗМІ, Салом, агрохолдинг "Агрейн" був одним з найбільших в Україні, земельний банк становив близько 130 тис. гектар в шести областях: Житомирській, Київській, Одеській, Харківській, Черкаській та Чернігівській. Володів чотирма елеваторними комплексами загальною потужністю 330 тис. тонн одноразового зберігання зернових.

Корупційні "вугільні" схеми

В корупційні схеми тодішніх чиновників ввів Сала власне його друг Бакай. Таким чином, Сало потрапив і у сферу продажу вугілля. "Антикор" пише, що у незаконних схемах допомагали Салу вищезазначений Бакай, ексміністр енергетики Ігор Насалик і помічник бізнесмена Сергій Трегубенко, щоправда останній лише виконував накази посередника.

У 2016 році детективи НАБУ провели обшуки в офісі Тригубенка. Тоді вони шукали документацію, пов'язану із закупівлею вугілля з шахти "Краснолиманська" за зниженою ціною в 850 гривень за 1 тонну (ринкова вартість становить близько 1,5 тисячі гривень за тонну). За цією схемою вугілля купували на окупованих територіях Донбасу, а потім в нашу країну воно йшло через російські митні пункти. Перевірки детективів НАБУ в офісному центрі "Парус" в Києві, де і розмістив своїх помічників Тригубенко, виявили ще й те, що приміщення належали Ігорю Салу.

Джерело: 24 канал

Зможуть демонтувати? Мінкульт позбавив Арку дружби народів у Києві статусу пам’ятки історії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:30

Мінкульт своїм наказом позбавив Арку дружби народів статусу пам’ятки історії. Відповідно, тепер цей монумент може бути повністю демонтований.Про це повідомили в пресслужбі відомства. 26 квітня 2022 року скульптурна частина монумента була прибрана з цен...

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...