Революція "Aqua-Fi": Підводний Wi-Fi пройшов перші успішні випробування

Експерти вважають, що нова система бездротового інтернету може спровокувати революцію в сфері комунікації.

Нову технологію прозвали "Aqua-Fi". Вона була розроблена для того, щоб дайвери могли передавати відео й дані на на поверхню або спілкуватися під водою не тільки жестами рук. Про це пише Newsweek, передають Патріоти України.

Під час випробувань прототип підводної мережі показав здатність відправляти повідомлення за допомогою LED і лазерів. Технологію розробили вчені з Університету наук і технології короля Абдулли в Саудівській Аравії. В результатах своїх досліджень, опублікованих цього місяця в IEEE Communications, вони описали, як оптична мережа може забезпечувати інтернет-з'єднання під водою.

"Це перший випадок, коли хтось використовував інтернет під водою за допомогою повністю бездротового з'єднання", - сказав автор дослідження професор Басем Шіхара.

"Люди з наукових кіл й промисловості хочуть моніторити й досліджувати підводне середовище детально", - пояснив він.

Aqua-Fi використовує радіохвилі, щоб відправити дані зі смартфона дайвера на комп'ютер Raspberry Pi, прикріплений до обладнання на його спині. У свою чергу, комп'ютер відправляє фото, відео й дані за допомогою променя світла комп'ютеру на поверхні, який з'єднаний з інтернетом через супутник. Це схоже на те, як Wi-Fi-бустер розширює покриття домашнього роутера.

Окрім світла, підводна комунікація можливо за допомогою радіо-хвиль і акустичних сигналів. Але в кожного способу є обмеження. Наприклад, радіо-хвиля може пересилати дані на короткі відстані. Акустичні ж сигнали здатні забезпечити зв'язок на більшій глибині, але з дуже низькою швидкістю. У свою чергу, видиме світло здатне доставляти велику кількість даних з великої глибини. Однак, воно потребує збереження чіткої видимої лінії між передавачем і приймачем.

Вчені кажуть, що новий метод Aqua-Fi поєднує в собі радіо і світлові сигнали.

Під час випробувань вони завантажували на пристрій під водою і на поверхні мультимедійні файли. Передача здійснювалася між двома комп'ютерами, розташованими за кілька метрів один від одного в спокійній воді. Максимальна швидкість передачі під час випробувань досягла 2,11 Мегабіт за секунду.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...