Резонанс тижня. Люди два дні даремно чекали допомоги: У бурхливому і холодному Чорному морі затонув український теплохід, багато загиблих і зниклих без вісті

У Чорному морі 26 січня 2001-го затонув український теплохід "Пам'ять Меркурія". Перевантажене судно здійснювало комерційний рейс зі Стамбула до Євпаторії. Загинуло три члени команди і п'ять пасажирів, зникли безвісти чотири члени команди і вісім пасажирів, втрачено теплохід і вантаж, зазначають Патріоти України.

На борту перебували 52 людини - 27 членів екіпажу і 25 пасажирів. За версією слідства та свідченнями очевидців, "Пам'ять "Меркурія" прийняла на борт у порту Стамбула 329,6 т вантажу, що на 129,6 т більше, ніж передбачено. За висновком експертизи безпосередньою причиною загибелі судна стали "втрата стійкості у поєднанні з порушенням водонепроникності зовнішнього контуру у зв'язку з його перевантаженням, неправильним розміщенням вантажу".

"Пам'ять Меркурія" повинна була рухатися уздовж берегової лінії, як це передбачено для суден її категорії. Однак бажаючи скоротити відстань, старенький теплохід рушив навпростець. Коли судно почало тонути - команда спустила плоти на воду. Корабель пішов на дно за 10 хв. 20 людей загинули, тіла п'ятьох так іне знайшли. Люди майже два дні провели на плотах у крижаній воді. Рятувальна операція була оголошена тільки 28 січня. Сигнал лиха за невідомих причин не дійшов до рятувальників.

Державна міжвідомча комісія причиною катастрофи й загибелі людей назвала порушення правил мореплавство з боку капітана судна, а також портових властей Стамбула та Євпаторії.

Потерпілі - родичі загиблих в катастрофі, члени екіпажу і пасажири 10 років чекали вердикту суду. У квітні 2012-го суд Нахімовського району Севастополя виніс виправдувальний вирок капітану теплохода. А постраждалим відмовили в задоволенні матеріальних і моральних збитків на 7,6 млн грн.


Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...