Результати дослідження здивують! Як змінюється мозок чоловіка після того, як він став батьком

Батьківство робить серце сильнішим, а мозок стає меншим? Кілька досліджень показали, що мозок втрачає об’єм після початку батьківства.

У новому дослідженні, яке вивчало зміни в мозку тих, хто вперше став батьком, експерти виявили, що втрата об’єму мозку була пов’язана з більшою залученістю до виховання дітей, а також з більшими проблемами зі сном і симптомами психічного здоров’я. Ці результати можуть вказувати на витрати на догляд, які традиційно лягають на плечі жінок, але дедалі більше й на чоловіків, пише The Conversation.

Догляд за немовлям вимагає нових мотивацій і навичок, тому не дивно, що це може також впливати на мозок. Дослідження на гризунах вперше виявили перебудову як структури, так і функції мозку під час вагітності та батьківства. Нове дослідження також виявило подібні ефекти у чоловіків.

Більшість досліджень мозку батьків зосереджено на жінках, але нові дані свідчать про те, що подібні зміни в мозку можуть відбуватися й у молодих татусів. Дослідниками раніше було виявлено втрату об’єму мозку у чоловіків, які переходили до батьківства, у подібних частинах мозку, які змінилися у матерів. Однак варто зауважити, що чоловіки показали менш статистично значущі зміни мозку, ніж жінки.

Батьки різняться за тим, наскільки вони інвестують у догляд за дитиною, тому в якості наступного кроку дослідники хотіли дізнатися, як мозок чоловіків змінюється під час переходу на їхній досвід батьківства.

Щоб перевірити це запитання, експерти дослідили 38 чоловіків у Каліфорнії до та після народження дитини. Під час вагітності дружини та через три, шість і 12 місяців після пологів науковці запитували татів, як вони почуваються щодо своїх немовлят і як вони сплять. Також запитали про симптоми депресії, тривоги чи інші проблеми із психічним здоров’ям.

Як і раніше, дослідники спостерігали значні відмінності мозку між пренатальним і післяпологовим періодом у всій корі, зовнішньому шарі мозку, який виконує багато функцій вищого порядку, таких як мова, пам’ять, розв'язання проблем і прийняття рішень. У середньому чоловіки у вибірці втратили близько 1% об’єму сірої речовини під час переходу до батьківства.

Згідно з результатами дослідження, зменшення об’єму мозку чоловіків дійсно пов’язане з залученістю до виховання. Якщо під час вагітності чоловіки відчували більше зв’язку зі своєю ненародженою дитиною, згодом вони втрачали більше об’єму сірої речовини, особливо в лобовій і тім’яній частках – частинах мозку, які беруть участь у виконавчому функціонуванні та сенсомоторній обробці відповідно.

Більша втрата об’єму також виявилася серед батьків, які сказали, що вони проводили більше часу зі своїми немовлятами через три місяці після пологів, отримували більше задоволення від спілкування зі своїми немовлятами та відчували менший стрес у батьківстві. У сукупності результати узгоджуються з попередніми дослідженнями матерів і свідчать про те, що більш мотивовані, практичні татусі втратили більше сірої речовини з настанням батьківства.

Також цікавими були результати дослідження у розрізі впливу батьківства на психічне здоров’я та якість сну. Чоловіки, які втратили більше об’єму мозку, також повідомили про більшу депресію, тривогу, загальний психологічний стрес і гірший сон як через шість, так і через 12 місяців після народження.

Важливо, що це дослідження є попереднім: у ньому взяли участь невелика кількість чоловіків. Тепер ці результати необхідно відтворити у більших і репрезентативніших групах батьків.

Проте, бувши одним із перших досліджень змін чоловічого мозку під час настання першого батьківства, ці висновки показують, що перинатальні зміни мозку можуть відображати як адаптацію, так і вразливість. Ті самі зміни, пов’язані з більшими інвестиціями батьків у догляд, також, здавалося, підвищують ризик проблем зі сном і проблем із психічним здоров’ям.

Однак численні дослідження свідчать про те, що діти, чиї тати беруть участь у їх вихованні, досягають кращих результатів у всіх сферах: академічно, економічно та емоційно. Та й самі чоловіки кажуть, що батьківство робить їх життя багатшим і змістовнішим.

Натомість подібні результати підтримують пріоритети громадської охорони здоров’я, які інвестують у чоловіків – і батьків загалом – через політику, яка зменшує стрес для новоспечених батьків у перші місяці після народження, наприклад оплачувану відпустку та зусилля на робочому місці для нормалізації відпусток серед чоловіків

Важливий крок: Переселенцям планують надавати субсидії на оренду житла

понеділок, 8 липень 2024, 12:49

Уряд планує надавати субсидії на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), щоб зменшити їхнє фінансове навантаження. Наразі документ винесено на обговорення серед представників влади, депутатів та громадськості, після чого його розгляне уряд,...

Окупанти масовано атакували Київ ракетами, багато загиблих і поранених. Доповнюється

понеділок, 8 липень 2024, 11:27

Російські терористи знову масовано атакували ракетами Україну. Різні міста: Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ, Краматорськ. Понад 40 ракет різних типів. Пошкоджені житлові будинки, інфраструктура та дитяча лікарня, передають Патріоти України. У Києв...