Рішення розірвати договор оренди Києво-Печерської Лаври є "несправедливим" стосовно віруючих, - Онуфрій

Глава УПЦ (Московського патріархату) митрополит Онуфрій заявив, що рішення заповідника "Києво-Печерська лавра" про розірвання договору оренди є "несправедливим".

"Ми отримали лист від заповідника, що вони відмовляються укладати з нами договір оренди. Це означає, що ми маємо покинути лавру… Ми отримали груду розвалин у 88 році і наша церква відбудувала цю святу обитель. Ми вважаємо, що це несправедливо не давати нам дозвіл тут служити. Я прошу вас молитися, щоб бог поміняв думки тих людей, які видалити братію з обителі", – сказав він, звертаючись до вірян.

Водночас міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі національного телемарафону 12 березня заявив, що "монаше життя в лаврі має продовжуватися". А на уточнення, чи буде потім здійснюватися богослужіння ПЦУ, міністр сказав, що " це окреме питання, яке буде вирішуватися після 29 березня".

Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" 10 березня оголосив про розірвання договору оренди з Українською православною церквою (Московського патріархату).

В УПЦ (МП) заявили, що в листі керівництва Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" "жодної інформації про юридичні підстави для таких дій не зазначено. Що ж до роботи згаданої у листі групи (Міжвідомчої робочої групи), то про зміст її висновків ніде не повідомлялося, а складалися вони, вочевидь, упереджено та з грубим порушенням юридичних норм".

В УПЦ (МП) стверджують, що єдиною підставою для виселення їх з Лаври "є забаганка чиновників з Мінкульту".

Наприкінці 2022 року заповідник "Києво-Печерська лавра" поінформував УПЦ (МП), що з 1 січня не продовжує з нею договір користування Успенським собором та Трапезною церквою.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...