"Росія повинна понести відповідальність - і кримінальну, і фінансову. Донбас і Крим повернемо - хоч силою, хоч дипломатією", - головний капелан АТО

Патріоти України пропонують ознайомитись з інтерв'ю Костянтина Холодова для журналу Країна.

"Донбас потрібно повертати. У нас немає іншої землі. Сталося так, що ми втратили її частину. Але це не означає, що ми її подарували. На цій землі жили і живуть українці. На цю землю прийшов ворог. Я не дивлюся на цю землю очима одурманених ворожою пропагандою людей, чи людей, які на цю землю завезені – бурятів, калмиків, кавказців, та регулярних військ РФ. Це земля українська і крапка. І її ми не даруємо нікому. Це наша земля – як Донбас, так і Крим" - стверджеє капелан АТО Костянтин Холодов. З весни 2015 до зими 2016 року він був головним капеланом АТО.

Ви майже два роки були головним капеланом АТО. Як змінив вас Майдан і війна?

На війні я з 2014 року. Я пішов туди як волонтер. Возив гуманітарну допомогу. Настав той момент, коли один з командирів сказав: "Така ситуація, отче: нам потрібен капелан. А Ви ж священик". Кажу: "Так, я поїду". – "Але нам потрібен постійний капелан. Бо війна, а людям потрібна духовна підтримка і молитва".

Так почалося моє капеланство, з літа 2014 року. Я тоді був одночасно і волонтером, і капеланом. У 2015 році була створена капеланська служба, яку я очолив у зоні АТО. Знаходився в зоні бойових дій. Моя функція була координувати дії наших капеланів у зоні бойових дій. Розподіляв капеланів по секторах і бригадах, оформлював їхні документи. Я був всюди. В усіх місцях, де іде війна - від Маріуполя, Широкиного, до Щастя. Всюди був і все бачив.

Іноді лунають припущення, що Донбас в Україну вже не повернути. Що це зранена земля, яка і до війни не була ментально українською. Якої ви думки?

У нас немає іншої землі. Сталося так, що ми втратили її частину. Але це не означає, що ми її подарували. На цій землі жили і живуть українці. На цю землю прийшов ворог. Я не дивлюся на цю землю очима одурманених ворожою пропагандою людей, чи людей, які на цю землю завезені – бурятів, калмиків, кавказців, та регулярних військ РФ. Це земля українська і крапка. І її ми не даруємо нікому. Це наша земля – як Донбас, так і Крим.

Росія повинна понести відповідальність – і кримінальну, і фінансову. Скільки переселенців втратили житло! За це теж їй доведеться заплатити. І за розстріляних, і за скалічених, і за ненароджених окупанти теж повинні заплатити

Ми все одно будемо її повертати. Хоч силою, хоч дипломатично.

Але найголовніше – Росія повинна понести відповідальність – і кримінальну, і фінансову. Скільки переселенців втратили житло! За це теж їй доведеться заплатити. І за розстріляних, і за скалічених, і за ненароджених окупанти теж повинні заплатити. Вони нам будуть сплачувати і за Крим, і за Донбас, і за всі смерті, і вдовам, і сиротам. На мою думку, Російській федерації зараз краще було б розпастися на десять-п'ятнадцять країн, щоб нічого не платити.

Доля всіх імперій – це розпад."

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Держпраці заявили, що під час воєнного стану українців не можна звільняти за прогули: Що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:22

Державна служба з питань праці заявила про те, що прогули тих співробітників, які переїхали в інший регіон або виїхали за кордон під час воєнного стану, не можуть бути причиною звільнення. Замість звільнення їх можна відправити в неоплачувану відпустку...