
Мешканців країни-агресора Росії почали привчати до нового раціону. Вчені радять вживати равлики та жуки-носороги, аргументуючи це тим, що вони корисніші за свинину, передають Патріоти України.
Таку заяву зробили дослідники Біологічного інституту Томського державного університету. Згідно з їхніми дослідженнями, нутрієнтний склад рудих і сірих слимаків за багатьма показниками перевершує м'ясо сільськогосподарських тварин, повідомляєпресслужба вишу.
"Ми виростили сірих і рудих слимаків від стадії яйця до дорослих особин, здатних виробляти потомство, і проаналізували їх нутрієнтний склад. Результати виявилися багато в чому несподіваними. Так, з'ясувалося, що в біомасі слимаків міститься хітин, якого немає в м'ясі сільськогосподарських тварин. Поряд з цим у біомасі слимаків є вуглеводи, жиророзчинні вітаміни А та Е, відсутні в м'ясних продуктах, які зазвичай вживаються населенням", – заявила виконавиця проекту, завідувачка кафедри зоології безхребетних БІ ТГУ Анастасія Сімакова.
Вона стверджує, що в жуках міститься найвищий вміст білка – 25,9 г/100 г. А в яловичині, як показало дане дослідження, лише 18,6 г/100 г. Крім того, фахівці заявили, що мікроелементів, вітамінів і калорійності у цього виду безхребетних приблизно стільки ж, як у слимаків.
Хоча вчені не приховують, що кількість білка в біомасі слимаків дорівнює рівню в м'ясі домашніх тварин, але, кількість жирів, за словами російських експертів, незмірно менша. Таким чином і калорійність безхребетних в рази нижча.
Ще в Росії заявили про багатство мікроелементного складу об'єктів, що вивчаються. У ході аналізу виявлено високий вміст заліза, магнію, фосфору та цинку, які є одними з найважливіших мікроелементів для підтримки нормальної життєдіяльності організму.
"Якщо вести мову про промислове вирощування, то безхребетні – економічно дуже вигідна історія. По-перше, їм не потрібно тепло, ці види можуть спокійно існувати при температурі +10°С. Їм не страшна висока вологість, відповідно для вирощування таких тварин можна використовувати підвали. Харчування – це будь-яка тирса з невеликою кількістю недорогих ферментів, фруктові, овочеві відходи. Немає необхідності вкладатися в пасовища і дороговартісні корми", – заявили вчені.
Але це ще не все. Російські дослідники кажуть, що під час виробництва м'яса безхребетних не потрібно використовувати антибіотики. Ба більше, за їхніми словами, у субстраті, яким їх годують, нема токсичних елементів.
Виходить, якщо вірити біологам з РФ, таке м'ясо є чистим тваринним білоком, що містить незамінні амінокислоти, які в організмі людини не синтезуються. А використовувати безхребетних у їжу можна у різних видах, навіть як порошкову добавку.
У жовтні 2025-го українці придбали 9,6 тис. вживаних легкових авто віком до 5 років, імпортованих із-за кордону, повідомляє Укравтопром. Загалом за місяць український автопарк поповнили 26,1 тис. легковиків із пробігом, тож молоді авто склали 37% цього...
При цьому антропологи наполягають, що далеко не всі неандертальців, що заселили простори Євразії практикували канібалізм. Така дикунська практика була присутня лише у деяких групах і мала різні причини. Учені стверджують, що неандертальці, які жили на ...