Росіяни катували та били струмом: Україні з окупації вдалося повернути ще 12 дітей

Із тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької та Херсонської областей повернули 12 українських дітей.Наразі вони перебувають на підконтрольній Україні території, повідомив омбудсман Дмитро Лубінець, передають Патріоти України.

За його словами, родичі дітей розповідали, що на окупованих територіях росіяни змушували їх оформити російське громадянство – без нього люди там не можуть скористатися соціальними послугами чи звернутися до медиків.

"Лікарі навіть не приймають дітей із вродженими вадами, яким потрібен ретельний догляд. Однак батькам пропонують відправити дітей на "реабілітацію", яка часто є депортацією чи примусовим переміщенням.

Саме відчуття своєї безправності, обмеженості, усвідомлення того, яке майбутнє очікує на дітей, стало для родин поштовхом виїзду на підконтрольну Україні територію", – зазначив Дмитро Лубінець.

Крім того, деякі діти примусово відвідували російську школу. Під час уроків ворог пропагував ідею "русского міра". Дітлахи та їхні родини розповіли, що їм довелося пережити в окупації.

"Росіяни на ТОТ затримують, б’ють, катують струмом, вчиняють психологічний тиск на дорослих, а дітей допитують без присутності батьків і також катують. Також регулярно проводять безпідставні обшуки в будинках місцевих мешканців", – наголосив омбудсман.

Зараз всі вони в безпеці. У Центрі захисту прав дитини з ними поспілкувалася команда фахівців, які зафіксували злочини окупантів, від яких вони постраждали.

Дмитро Лубінець вкотре нагадує, у разі зникнення дитини треба звернутися до Національної поліції України, зателефонувавши на "102".

Якщо ви впевнені, що дитина перебуває на тимчасово окупованих територіях або її вивезли до Росії, то слід повідомити про це Офіс омбудсмена. Зробити це можна таким чином:

  • якщо ви перебуваєте в Україні, то зателефонувати на "гарячу лінію" за номером 0 800 50 17 20;
  • якщо за кордоном – 044 299 74 08;
  • відправити лист на електронну скриньку hotline@ombudsman.gov.ua.

Всю столицю не затопить: Гідролог пояснив, що станеться, якщо росіянам вдасться зруйнувати Київську ГЕС

п’ятниця, 19 липень 2024, 22:03

Гідролог Віктор Вишневський заявив, що Київське водосховище має таку ж площу як сам Київ, це приблизно 900 квадратних кілометрів. Навіть якщо допустити можливість прориву такого обсягу води, то її все одно не вистачить для затоплення всього мегаполісу ...

Науковці розриваються між трьома кандидатами: Яким був найперший вид людини і чим він відрізнявся від давніших приматів (фото)

п’ятниця, 19 липень 2024, 21:48

Що б не відрізняло людей від представників решти тваринного світу, складно точно визначити момент в історії, коли люди стали повністю людьми. Але є кілька видів, які є кандидатами на звання перший людський вид, передають Патріоти України з посиланням н...