Росіяни не хочуть повертатись на батьківщину - красномовна статистика

Програма переселення росіян, в рамках якої російське громадянство пропонується вихідцям з країни-агресора, що живуть за кордоном, а також їх нащадкам, майже провалилась. Як пишуть росЗМІ, за перші три квартали 2023 року в рамках програми, метою якої декларувалася стабілізація чисельності населення Росії, на облік було поставлено лише 34,4 тис. людей, повідомляє в огляді Інститут Гайдара з посиланням на дані російського МВС, передають Патріоти України.

Минулого року за той же період програмою скористалися 52,6 тис. людей, а за січень – вересень 2021-го – 60,2 тис. Таким чином, з початку війни проти України попит на переселення до Росії впав практично вдвічі (на 43%).

Якщо ж порівнювати з доковідним 2019-м, коли програмою скористалися 82,9 тис. осіб, кількість її учасників зменшилась у 2,4 раза або на 59%. Поточний попит на переселення до Росії став мінімальним із 2013 року, коли програмою скористалися 34,6 тис. людей.

Учасниками чинної з 2006 року програми можуть стати громадяни РФ, що проживають за кордоном, або їх нащадки («що зробили вільний вибір на користь духовного, культурного та правового зв'язку з РФ особи, чиї родичі по прямій висхідній лінії раніше проживали на території РФ»). Держава надає їм податкові пільги, а також безкоштовну ділянку землі на Крайній Півночі, Сибіру та Далекому Сході.

Втім, переселятися можна не лише у віддалені області. У минулому учасники програми становили значну частину міграційного приросту постійного населення Росії, зазначає демограф Інституту Гайдара Ігор Єфремов. Але тепер приплив мігрантів знизився майже зі всіх країн – основних міграційних партнерів Росії, зазначає він.

За даними Росстату, за три квартали чистий міграційний приріст населення Росії склав 88,6 тис. осіб, що на 20% нижче, ніж за той же період роком раніше. «В останні роки, що передували пандемії Covid-19, реєстрований міграційний приріст (розраховується за порівнянною методикою) за той же період становив у середньому близько 180 тис. осіб. Таким чином, міграційний приріст у першому півріччі 2023 року знизився приблизно вдвічі відносно останніх років», – пояснює Єфремов.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Особлива "схема": На Тернопільщині чиновниця міськради брала хабарі сертифікатами відомого парфумерного магазину

субота, 27 липень 2024, 22:15

Чиновниця з Кременця отримувала хабарі у вигляді сертифікатів мережі косметики та парфумерії Brocard та на відпочинок у готелі. Депутатка міської ради спільно із заступником голови Кременця, старостою однієї з громад та директора комунального підприємс...