Російські археологи під час незаконних розкопок у Херсонесі Таврійському виявили унікальну для всього античного світу пам'ятку

На терері анексовано Севастополя російські археологи проводять незаконні розкопки в Херсонесі, де нещодавно віднайшли кам'яний мавзолей античних часів, повідомляє Спілка археологів України.

"Вони виявили унікальну для Північного Причорноморʼя кам'яну конструкцію античних часів на розкопках у Севастополі", — йдеться у повідомленні.

Незаконні дослідження проводять "спеціалісти" Інституту історії матеріальної культури РАН (ІІМК РАН). Знахідку виявили на західній стороні стародавньої вулиці, яка йде територією міського некрополя від воріт Херсонеса, кажуть українські фахівці.

Археологи зазначають, що знайдена стародавня споруда є водночас і громадською спорудою, і мавзолеєм, що робить знахідку унікальною не лише для Херсонесу, а й для всього античного світу.

"Верхня частина є ритуальною альтанкою, які зазвичай влаштовують у місцях культового значення на важливих вулицях міста або цвинтарях. Нижня частина — поховальний комплекс, у якому поховані представники якогось відомого роду стародавнього міста", — додають у Спілці.

Водночас у Центрі національного спротиву, посилаючись на інформацію від українського підпілля у Севастополі, повідомляють, що окупанти готуються до пограбування заповідника "Херсонес Таврійський".

"Окупаційна адміністрація музею готує акти передання на реставрацію для подальшого експонування за межами музею на 300 000 експонатів із фондів заповідника", — додають у ЦНС.

Наразі невідомо, кому планують передавати фонди, але відомо, що це за межами півострова. "На кінець 2014-го у фондах всього зберігалося близько 500 000 одиниць зберігання (основний і допоміжний фонд), з них 300 000 — це весь основний фонд", — зазначають у Центрі національного спротиву.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...