Російські гроші очі засліпили? Комісія при ООН... не побачила геноциду українців у діях російських окупантів

Незалежна комісія, яка за підтримки Організації Об'єднаних Націй розслідує порушення прав людини під час вторгнення Росії в Україну, не виявила доказів геноциду українців. Про це глава комісії Ерік Месе заявив 16 березня на пресконференції, яку транслювали на сайті ООН, передають Патріоти України.

За його словами, комісія відвідала 56 населених пунктів і опитала 348 жінок і 247 чоловіків. Слідчі вивчили місця руйнувань, поховань, тримання під вартою й катувань, а також залишки зброї й велику кількість документів.

"Ми не виявили, що в Україні був геноцид", – сказав Месе, додавши, що його команда і далі вивчає докази, і є "деякі аспекти, які можуть порушити питання" щодо імовірного геноциду.

В оприлюдненому на пресконференції звіті комісія констатувала широкий спектр порушень міжнародного права з боку російських окупантів під час повномасштабного вторгнення, багато з яких є воєнними злочинами. До них відносять напади на цивільних осіб і об'єкти енергетичної інфраструктури, навмисні вбивства, незаконне позбавлення волі, катування, зґвалтування й інші види сексуального насильства, а також незаконне переміщення й депортація дітей.

"Докази комісії свідчать, що в узятих під свій контроль районах російська влада скоїла умисні вбивства цивільних або осіб, які не беруть участь у бойових діях, що є воєнним злочином і порушенням права на життя", – ідеться у звіті.

Окрім цього росіяни застосовували зброю масової ураження в населених пунктах, що є однією з головних причин жертв серед цивільного населення.

"Комісія була вражена масштабами руйнувань, які вона побачила під час своїх поїздок", – наголосили в комісії, заявивши, що атаки на енергетичну інфраструктуру України з 10 жовтня 2022 року також можна віднести до злочинів проти людяності.

Месе додав, що комісія рекомендує компетентним органам ретельно розслідувати всі злочини, скоєні росіянами в Україні, і притягнути винних до відповідальності як на національному, так і міжнародному рівні.

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині (фото)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфері ...

Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...