Російські виші перейшли на воєнний стан: за викладачами стежать, їх змушують читати пропагандистські лекції, а студентів труять за антивоєнні пости

Спільне дослідження «Медузи» та «7×7»

Після 24 лютого виші рф стикнулися з посиленим пресингом: за викладачами стежать, запроваджують пропагандистські лекції, студентів цькують за антивоєнні пости, насаджується культ «спецоперації z», передають Патріоти України. Про це свідчить спільне дослідження «Медузы» та «7×7».

Зазначається, що у 2021 році, після кількох хвиль COVID-19, міносвіти росії дало навчальним закладам карт-бланш на вибір формату навчання. Багато вишів перейшли на «дистанційку» чи змішане навчання. Проте після початку російської війни в Україні навчання переводять на очну форму.

Викладачі мають «знаходитися на місці», дистанційних контрактів на наступний рік не укладається. «Річ у політичному векторі. Наш президент (путін - ред.) недвозначно висловив ідею, що ті люди, які їдуть, - зрадники. Природно, що керівник інституції хоче показати свою лояльність», - пояснив викладач російського державного гуманітарного університету.

«Страшно бачити, як твій науковець таврується зрадником»

Загальне ставлення до війни серед студентів та викладачів одного з найідеологічніших «правильних» вишів — МДІМВ, де готують майбутніх державних службовців та дипломатів, — описати складно. Чотири студенти вишу з різних курсів у розмові з «Медузою» стверджують, що найактивніше «спецоперацію» підтримують студенти факультету міжнародних відносин, на яких навчаються майбутні співробітники МЗС.

Студент старших курсів, що побажав залишитися анонімним, розповідає «Медузі», що в основному конфлікти на політичному ґрунті «холодні»: «Переважна більшість і студентів, і викладачів зашугана і в кращому разі висловлює думку тет-а-тет. Коли торкається тема операції, все зводиться до радянського анекдоту про людину з порожнім плакатом: "Усі і так все розуміють".

На початку квітня в телеграмі запустився анонімний канал «Підхахлята МДІМВ». Першими публікаціями в ньому стали скріни антивоєнних коментарів під постом студента МДІМВ Олексія Демидова , який висловився проти війни в Україні. Потім у каналі почали з'являтися скріншоти інших постів та сториз з інстаграми учнів та викладачів МДІМВ, які теж виступають у своїх соцмережах проти війни. Один із таких скринів супроводжувався підписом: «Ось вони, горді особи мимовільного ліберал-нацизму». В іншому випускницю МДІМВ, яка виступала проти війни, називали «головною патріоткою свинорейху».

«Це справляє ефект, на який і було розраховано, — страх, — каже студент четвертого курсу, який попросив анонімність. — Страшно бачити, як твій науковець таврується зрадником. Начебто сходить зі сторінок архівів НКВС. Причому жодних доказів не буде — лише ПІБ, фотографія та посилання на профіль на сайті МДІМВ, обов'язково приправлені парою отруйних фраз». Так у каналі викладали фотографії підписантів відкритого звернення випускників, співробітників, студентів та аспірантів МДІМВ до президента Росії: всього свої підписи під ним залишило понад півтори тисячі людей.

Адміністратори каналу у листуванні з «Медузою» так описали свої цілі (орфографія збережена): «Головна мета побудувати канселінг для тих, хто збирається йти працювати в держструктури чи користується благами „ненависної“ держави. Побічна, але не менш важлива мета порофлить. А більш серйозна: глобально поширити просту ідею про те, що не можна поливати країну помоями та претендувати на місце серед держслужбовців. <…> Непідтримка Росії зараз це підтримка санкцій та зусиль, які зроблять насамперед наше життя менш комфортним. Невже ви не любите Путіна настільки, що готові змусити бабусь Саратова голодувати?

За словами адміністратора каналу, у його команді п'ятеро людей, усі вони «так чи інакше колись були студентами» МДІМВ. Тринадцятого квітня керівники каналу повідомили "Медузі", що "адміністрація [ВНЗ] дуже сильно тисне". У ніч на 14 квітня всі старі пости з каналу було видалено, а сам канал перейменований. Тепер він зветься «Підхахлята Росії». Після кожної публікації в «новому» каналі стоїть постскриптум: «Цей канал не має нічого спільного з адміністрацією чи співробітниками МДІМВ».

Пропаганда у вишах

Близьке до адміністрації президента росії джерело повідомило, що у внутрішньополітичному блоці «дуже рекомендують» розміщувати на сайтах вузів, фасадах та в аудиторіях символ z, а також проводити тематичні флешмоби. Джерело пояснює, що тепер усі ці атрибути стали «чи не обов'язковою вимогою» для федеральних вишів.

В одному з найбільш ідеологічно «правильних» вузів росії - МДІМВ (де готують майбутніх державних службовців та дипломатів) найактивніше «спецоперацію в Україну» підтримують студенти факультету міжнародних відносин, на якому навчаються майбутні співробітники російського МЗС. Але загалом багато студентів та викладачів проти війни з Україною.

4 березня спілка ректорів рф випустила звернення із закликом підтримати «спецоперацію». Під ним стоять підписи понад 260 керівників вишів (загалом у спілці близько 700 ректорів). Приблизно в той самий час до університетів рф надійшло звернення міністерства освіти до керівників вузів з пропозицією проводити для студентів лекції про «боротьбу з фейками» та лекції з історії росії.

Відтоді пропагандистські лекції в російських вишах часто проходять замість звичайних пар, а деякі - з особистої ініціативи викладачів - просто під час пар за розкладом. Переважно основна тематика лекцій: «історія нацизму», боротьба з «фейками». У деяких вузах з'явився предмет «Історична справедливість та роль росії». У вузах попереджають, що «стежитимуть за відвідуваністю» подібних занять. Є випадки того, як у навчальних закладах до пропагандистських акцій залучають іноземних студентів – наприклад, з Анголи, Іраку, Ізраїлю та Палестини.


Зірка Титаніка і Володаря перснів: Помер відомий британський актор

неділя, 5 травень 2024, 20:15

Британський актор Бернард Гілл, який зіграв капітана Едварда Сміта в оскароносному фільмі Титанік, помер 5 травня рано вранці. Сумну новину повідомив агент Гілла, передають Патріоти України. Бернарду Гіллу було 79 років. Причина смерті поки що не назив...

Це порнософт чи реклама колготок?: Кандидатку від Польщі на вибори до Європарламенту розкритикували за фото

неділя, 5 травень 2024, 19:51

Речницю польської партії "Конфедерація" Еву Зайончковську-Гернік, яка балотується на вибори до Європейського парламенту, розкритикували за агітаційне фото. Про це повідомляє Polskie Radio, передають Патріоти України. Один із лідерів "Конфедерації" Слав...