Російський досвід: Україна може кинути на фронт десятки тисяч ув'язнених

Слідом за військовим обліком жінок, актуалізувалася тема мобілізації ув'язнених. Ідею підтримав заступник командира 3-ї ОШБр Максим Жорін, зазначають Патріоти України.

"Абсолютно нормально ставлюся, але потрібно розуміти, що це складний людський ресурс. Там є свої особливості, які потрібно враховувати. Це складна в плані управління і дисципліни історія, але це ресурс. Замість того, щоб витрачати на них гроші у в'язницях на тлі проблем з економікою, вони могли б хоч якусь користь принести на фронті. За правильного підбору офіцерів для управління це могла б бути ефективна історія", — заявив Жорін.

В одну з бригад мобілізували людину, яка певний час перебувала в місцях позбавлення волі. З ним виникли проблеми, оскільки він вживав наркотичні засоби і один раз під впливом наркотиків поранив двох військовослужбовців.

За даними Міністерства юстиції України, станом на початок 2022 року в місцях позбавлення волі перебувало близько 50 тисяч осіб. Не всі з них засуджені за тяжкі злочини, але багато хто виявляв бажання захищати Україну зі зброєю в руках.

У березні 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав закон, що вносить зміни до Кримінального кодексу. Документ визначив перелік засуджених за злочини, яких можна випускати з в'язниць для проходження служби під час дії воєнного стану. Згідно із законом, мобілізації не підлягають засуджені за умисне вбивство, насильство, розбещення неповнолітніх, організовану злочинність, розбійні напади та держзраду.

У Мін'юсті України Фокусу повідомили, що у 2022 році указом президента України було помилувано 363 людини. Усі вони виявили бажання приєднатися до лав ЗСУ. У більшості випадків мобілізація торкнулася засуджених військових. Зокрема — з батальйону "Торнадо".

Однак механізм не набув масового застосування, і з часом про мобілізацію ув'язнених забули, на відміну від російської армії, куди зеків вербували тисячами.

За словами полковника запасу ЗСУ Олега Жданова, сенс у тому, щоб вербувати ув'язнених до лав ЗСУ є, але питання непросте.

"Завжди важливо розуміти, навіщо злочинець потрібен армії, чи є в нього бойовий досвід, наскільки тяжкий злочин він скоїв. Щоб потім не вийшло, що рецидивісти, убивці та ґвалтівники потрапили до ЗСУ і виникли такі самі проблеми, як у РФ", — каже Фокусу Жданов.

У жовтні народний депутат і член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін говорив, що військові мають самі вирішити, чи потрібно їм поповнювати лави ЗСУ ув'язненими. Політик зазначив, що для деяких військових колишні засуджені — люди, які входять до групи ризику. Нардеп згадав, що в одну з бригад мобілізували людину, яка певний час перебувала в місцях позбавлення волі. З ним виникли проблеми, оскільки він вживав наркотичні засоби і один раз під впливом наркотиків поранив двох військовослужбовців.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...