Росте 10 см на добу: Переселенець з окупованої Херсонщини розвиває на Черкащині агробізнес з дуже цікавою, екзотичною для України культурою (відео)

Павло Булгаков розповів як збирає спаржу

На Черкащині збирають перший врожай спаржі. У 2023 році цією культурою Павло Булгаков засадив шість гектарів. Вирощувати спаржу почав ще десять років тому — у рідній Каховці. Тепер продовжує робити це тут.

Павло Булгаков через повномасштабне вторгнення залишив і домівку, і власну справу, нині вирішив поновити свої знання та працевлаштувався на підприємство, яке вирощує овочі.

Спаржу збирають вже близько десяти днів. У 2024 році сезон розпочали раніше, ніж очікували, адже за теплої погоди рослина росте швидко, пояснив керівник проєкту з вирощування спаржі Павло Булгаков:

"Коли були температури 27-28 градусів, то так, дійсно, до десяти сантиметрів мали наростання спаржі. Тобто, якби було зараз тепло, наприклад, пагін завтра був би готовий до зрізу".

Як саме збирають урожай спаржі, пояснив пан Павло:

"Навколо цієї рослини, яку ми зрізаємо, може бути інша брунька, тобто починати рости інший пагін, тому ніж заводимо. Наприклад, ми можемо завести від рослини, повернути ножа і зрізати. Брунька має бути закрита, щоб не було видно суцвіття. І товщина, яку зазвичай просять клієнти за класом Кодексу Аліментаріуса , понад вісім міліметрів".

Пагони спаржі на полі. Суспільне Черкаси

Зі слів Павла Булгакова, усього мають сім гібридів спаржі, зокрема, фіолетову — гібрид "ерасмус" чи салатову — "примус". Щодня збирають 500 кг урожаю. Вирощують її в екологічних умовах:

"Нині цю ділянку гербіцидами не обробляємо. Спаржа росте, як кажуть, із з-під самої землі. Немає ніяких обробок, ні підживлень, максимум це може бути полив".

Павло Булгаков розповів, що знайомий з цією культурою понад десять років. До початку повномасштабної вирощував спаржу у рідній Каховці.

"Генеральний директор привіз палету білої спаржі на зберігання. Я запитав, що це. Він гордо так відповів: аспарагус. Це взагалі мені не допомогло. Таким було моє перше знайомство зі спаржею у 2013 році. Відтоді починав з нею ближче знайомитися. Наразі в Каховці маю власну ділянку", — розповів пан Павло.

Тепер свої знання застосовує на Черкащині:

"Була консультація зі зберігання компанії в Черкаській області й запропонували залишитися в команді, щоб вигадати якийсь проєкт. Так виникла пропозиція реалізувати проєкт спаржі".

Ця рослина багаторічна, бо ж збирати урожай з неї можна до 12-15 років. У 2023 році у Мошнах засадили шість гектарів спаржі. Цього року планують засадити 13 гектарів на іншій ділянці.

"Спаржа ще не вийшла на 100% своєї врожайності. У цьому році плануємо, що це десь 30% від номінальної врожайності. На наступний — 70-80% і вже на третій рік вона виходить на 100% своєї врожайності. Ми орієнтуємося на норму шести тонн з гектара, але в Каховці збирали й більше", — розповів фахівець.

Зі слів Павла Булгакова, вдома такий продукт варто зберігати в холодильнику:

"За три-чотири дні якщо спаржа трошки прив’яне, то нічого страшного. — Ви її просто відварюєте. Вона смакові властивості не втрачає, але треба враховувати, що якщо залишити на столі за високих температур, то у неї починаються прискорюватися процеси, як і у всіх овочах".

Пан Павло має власний улюблений рецепт:

"Полити спаржу запашною олією, потім посолити та поперчити, тільки бажано брати не просто мелений перець, а цілим горошком. Подробити, перемішати, викласти на решітку і зразу на гриль".

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...