Розставлено крапки над "і": Дослідження прояснило, чи справді протилежності притягуються у стосунках

За законами фізики, протилежні полюси притягуються. Дехто переконаний, що і в людських стосунках діють ці закони, але це не так, передають Патріоти України

Низка досліджень, проведених за останні кілька десятиліть, показали, що люди зазвичай зустрічаються з людьми, які більше схожі на них самих. Адже особи зі спільними рисами мають більше шансів побудувати довготривалі стосунки, пише LiveScience.Чи справді протилежності притягуються

"Коли люди говорять про те, що протилежності притягуються, це сприймається як "О, я знаю таку пару, вони разом і у них не так багато спільного". Але це радше виняток із правил. Насправді подібність є надійним провісником привабливості", – сказала психологиня з університету Вілланова в Пенсільванії Еріка Слоттер.

За словами науковців, подібність відіграє ключову роль на всіх етапах формування відносин. "Здебільшого люди кажуть, що їм потрібні люди, схожі на них. Це стосується різноманітних атрибутів, таких як соціально-економічний статус, релігія, політична орієнтація та хобі", – зазначила Слоттер.

Дослідниця з Університету Колорадо Таня Горвіц вивчала дані про людей, які перебували у довготривалих стосунках. Результати показали, що близько 89% рис між партнерами були схожими. Тобто якщо одна людина багато займається спортом, її партнер, швидше за все, також. Це стосувалось політики, звичок чи навіть вживання психоактивних речовин.

Однією рисою, яка зазвичай відрізняється між партнерами, є те, як вони беруть на себе відповідальність у соціальних взаємодіях, також відоме як соціальне домінування, кажуть науковці

"Якщо обидва партнери домінують, вони зазвичай конфліктують. І навпаки, двоє покірних людей, що йдуть за течією, можуть ніколи не розв'язувати проблеми у стосунках. Тож люди з протилежним соціальним домінуванням зазвичай є щасливішими", – додала Слоттер.

Швидкі побачення

Дослідники кажуть, що двох людей, які відрізняються між собою, може притягувати хімія почуттів. Дослідження швидких побачень виявили, що те, що ми хочемо від партнера, не завжди збігається з тим, до кого ми фізично чи емоційно притягуємось. Науковці кажуть, що цей процес неможливо пояснити.

За словами Еріки Слоттер, це частково тому, що коли ми спілкуємося з кимось віч-на-віч, то все ще шукаємо подібності, але в більш цілісному ключі.

Дослідники наголошують, що з часом партнери можуть стати більш схожими – це явище називається конвергенцією. Адже спільне проведення часу може змінити такі речі, як звички та спосіб життя. Це також може збільшити привабливість у міру розвитку стосунків, додала Таня Горвіц.

Дослідження 2000 року показало, що задоволеність стосунками залежали від того, чи люди вважали свого партнера схожим на них. "Тут йдеться про суб’єктивне судження, яке ви робите. Якщо ви відчуваєте, що ця людина схожа на вас, то вперед! Тому що це, здається, найважливіше", – підсумувала Еріка Слоттер.

"Облили мазутом двері": У Києві могли підпалити відділення "Укрпошти" через повістки ТЦК

понеділок, 28 жовтень 2024, 10:44

У Києві невідомі здійснили підпал двох відділень "Укрпошти", ймовірно, через доставку мобілізаційних повісток, які листоноші розносять від територіальних центрів комплектування (ТЦК). Про інцидент повідомив у своєму дописі в Facebook письменник Андрій ...

Родичі кажуть, що його побили: У лікарні Рівного чоловік помер через 7 днів після мобілізації

понеділок, 28 жовтень 2024, 10:30

22 жовтня 2024 року у лікарні в Рівному помер Юрій Процик, якого 16 жовтня мобілізували. Рідні підозрюють, що його побили, що й могло стати причиною смерті. Про це повідомила у фейсбуці родичка померлого Марія Процик, передають Патріоти України. За її ...